K. Ž. | 27. 2. 2024, 15:04

Kremelj s srhljivim svarilom: "V tem primeru ne bi govorili o verjetnosti, ampak o neizogibnosti konflikta"

profimedia

Kremelj se je že odzval na Macronove besede o možnosti pošiljanja vojske v Ukrajino.

Besede francoskega predsednika Emmanuela Macrona so kot pričakovano v Rusiji naletele na neodobravanje. Macron je namreč v ponedeljek na srečanju evropskih voditeljev naznanil nove korake za okrepitev pomoči Ukrajini, pri tem pa ni izključil niti možnosti, da bi v državo napotili vojaške sile.

"Prepričani smo, da je poraz Rusije nujen za varnost in stabilnost v Evropi," je dejal po srečanju. Soglasja o napotitvi zahodnih sil v Ukrajino po njegovih besedah sicer ni, a kot je zatrdil, ne gre izključevati ničesar.

Profimedia

Kremelj svari pred konfliktom

V Kremlju so se na besede francoskega predsednika že odzvali ter posvarili pred možno eskalacijo. Ruska oblast je namreč namignila, da bi lahko konflikt med vojaško zvezo Nato pod vodstvom ZDA in Rusijo postal neizogiben, v kolikor bi Nato v Ukrajino napotil svoje vojake, poroča britanski The Guardian.

Švedska, Poljska ter Češka so se sicer že distancirale od Macrona.

"Samo že sama razprava o možnosti pošiljanja sil iz držav Nata v Ukrajino je zelo pomemben nov element," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. Na vprašanje, kakšna bi bila tveganja neposrednega konflikta med Rusijo in Natom, če bi članice Nato poslale svoje enote v boj v Ukrajino, je Peskov dejal: "V tem primeru ne bi govorili o verjetnosti, ampak o neizogibnosti konflikta."

Profimedia

Oster odziv francoske opozicije

Macronov komentar je naletel na ogorčenje tudi na domačih tleh. Opozicijski politiki so namreč močno kritizirali njegove besede. Vodja socialistične stranke Olivier Faure je dejal, da so Macronove pripombe popolnoma kontraproduktivne. "Podpiranje ukrajinskega odpora: Ja. Vstop v vojno z Rusinjo in vpletanje celotne celine: Norost," je zapisal na omrežju X.

Oglasila se je tudi desna političarka Marine Le Penn, ki je zapisala, da se Macron "igra, da je vojni poveljnik. Tako brezbrižen je do življenja naših otrok. Gre se o vojni ali miru v naši državi". Kritiki se je pridružila tudi leva stranka La France Insoumise, v kateri so prepričani, da bi bila vojna proti Rusiji norost. "Ta bojevita verbalna eskalacija jedrske sile proti drugi veliki jedrski sili je neodgovorna," je zapisal vodja stranke Jean Luc Melechon.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol