K. Ž. | 21. 12. 2023, 17:55

170 ljudi zdaj trepeta pred svojo usodo: razkrili bodo Epsteinov seznam vpletenih

Jeffrey Epstein in Ghislaine Maxwell.

Profimedia

V začetku novega leta bo javno objavljen seznam, ki vključuje imena vpletenih v Epsteinovo mrežo trgovine z ljudmi.

To je božično darilo, ki se ga vpleteni v Epsteinovo mrežo prav nič ne veselijo. Januarja naj bi namreč po odločitvi sodišča objavili seznam 170 ljudi, ki so povezani s pokojnim ameriškim mogotcem Jeffreyjem Epsteinom. Znano je, da je Epstein spolno zlorabljal mladoletne deklice ter jih "ponujal" zvezdnikom. Pred škandalom ni bila varna niti britanska kraljeva družina, saj je Američanka Virginia Giuffre princa Andrewa obtožila posilstva.

Virginia Giuffre je tako na družbenem omrežju X objavila objavo, kjer se je posmehovala tistim, katerih identiteta je bila dolgo skrita v zapečatenih dokumentih: "Med božičem in novim letom bo veliko živčnih ljudi, 170, če smo natančni. Kdo je na seznamu porednih?"

Obenem se je tudi zahvalila sodnici Loretti Preska, ki je odredila, da se seznam vpletenih javno objavi.

Virginia Giuffre s svojo fotografijo, ko je bila še najstnica.

Virginia Giuffre s svojo fotografijo, ko je bila še najstnica.

Profimedia

Dokumenti, ki se nanašajo na sojenje zaradi obrekovanja, ki ga je proti nekdanji Epsteinovi sodelavki Ghislaine Maxwell sprožila Giuffreva, naj bi bili objavljeni 1. januarja, poroča portal CBS.

Tako se bo Andrew, ki se je leta 2022 poravnal z žrtvijo, najverjetneje ponovno soočil s temeljito preiskavo, v kolikor se bo njegovo ime znašlo na seznamu. Sodnica je navedla, da so se med 177 posamezniki znašli tudi Epsteinovi prijatelji, naborniki ter tudi žrtve. Dokumenti bodo v celoti razkriti, razen če bo prišlo do pritožbe.

Med vpletenimi v škandal naj bi bila sicer tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton ter soustanovitelj Microsofta Bill Gates. Oba sta bila namreč videna z domnevnimi Epsteinovimi žrtvami. Vseeno pa bodo nekateri deli dokumentov ostali zaupni, še posebej tisti, ki vključujejo žrtve, ki so bile v času zlorabe še mladoletne.

Spomnimo

Epstein je bil po trditvah tožilcev obtožen spolnega napada na več deklet, nekatere naj bi bile stare tudi 14 let. Epstein naj bi domnevno izkoriščal obsežno mrežo mladoletnih deklet ter jih ponujal za spolne usluge svojim bogatim strankam. Britanski princ Andrew je bil ena od najodmevnejših obtoženih oseb. Giuffrejeva je trdila, da jo je princ Andrew spolno zlorabil na treh različnih lokacijah, vse v času, ko je bila mladoletna. Andrew je obtožbe sicer zanikal.

Princ Andrew.

Princ Andrew.

Profimedia

Epstein je bil za svoja dejanja leta 2019 obtožen, več kot mesec dni pa naj bi 66-letni finančnik v svoji celici na Manhattnu storil samomor. Nekateri so sicer mnenja, da je šlo za načrtovani umor.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord