Ni. Vu. | 25. 10. 2023, 12:13

Rasna diskriminacija v Evropi na rekordni ravni: to so države, v katerih je stanje najslabše

Profimedia

Ljudje v Evropski uniji so več kot očitno vedno bolj nestrpni.

V Evropi se povečuje rasna diskriminacija, pri čemer so najvišje stopnje zabeležene v Nemčiji, Avstriji in na Finskem, kažejo rezultati raziskave med temnopoltimi migranti v 13 državah Evropske unije

Agencija EU za temeljne pravice (FRA), ki je naročila raziskavo, poroča, da se je število ljudi, ki se soočajo s rasno diskriminacijo, povečalo za 34 odstotkov v primerjavi s prejšnjo šestletno študijo.

V Avstriji in Nemčiji je število takih primerov skoraj dvakrat višje kot v prejšnji raziskavi. Kar 64 odstotkov migrantov v teh dveh državah je izjavilo, da so izpostavljeni rasni diskriminaciji. V Avstriji je bilo pred šestimi leti 42 odstotkov takšnih, v Nemčiji 33 odstotkov. Na tretjem mestu je Finska, kjer je 54 odstotkov migrantov dejalo, da so žrtve diskriminacije zaradi barve kože.

"Šokantno je, da v primerjavi s prejšnjo raziskavo ni bilo nobenega izboljšanja. Namesto tega so se ljudje afriškega izvora soočali s še večjo diskriminacijo samo zaradi barve kože," je dejal direktor FRA Michael O'Flaherty

Anketo za FRA je izvajala agencija Ipsos, v raziskavo pa je bilo vključenih 16.124 priseljencev in njihovih potomcev. Raziskava z naslovom Biti črn v EU je bila del obsežnejše ankete, v kateri so sodelovali ljudje, ki živijo oziroma so živeli v Avstriji, Belgiji, Danski, na Finskem, v Franciji, Nemčiji, na Irskem, v Italiji, Luksemburgu, na Poljskem, Portugalskem, v Španiji in na Švedskem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol