18. 5. 2022, 19:54 | Vir: STA

Mariupolj: vse oči sveta so uprte v jeklarno Azovstal, prizori so srce parajoči

Profimedia
Mariupolj: vse oči sveta so uprte v jeklarno Azovstal, prizori so srce parajoči (foto: Profimedia)

Ob množični predaji ukrajinskih borcev ruskim silam ostaja odprto vprašanje, koliko jih je trenutno še v oblegani jeklarni in ali so med njimi tudi civilisti.

Ukrajinske oblasti delajo vse, kar je mogoče in nemogoče, da bi rešile preostale borce, ujete v jeklarni Azovstal v Mariupolju, je dejala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Poudarila je, da pozna število ujetih vojakov in razume obseg reševalne operacije, a so to občutljive informacije, ki jih trenutno ne sme razkrili.

Hkrati je ukrajinske borce opisala kot "naše junake" in poudarila, da je bila evakuacija edini način za njihovo rešitev, saj je "vojaška deblokada" preprosto nemogoča.

Zajete ukrajinske borce so po poročanju agencije Reuters z avtobusi prepeljali na območje v bližini Donecka, ki ga nadzorujejo ruske sile.

Rusi sporočili število zajetih ukrajinskih vojakov

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je ta teden v oblegani jeklarni Azovstal predalo 959 ukrajinskih vojakov, ki so bili tam ujeti več kot dva meseca.

Ena zadnjih fotografij iz jeklarne.

"V zadnjih 24 urah se je predalo 694 vojakov, od tega 29 ranjenih," je ministrstvo zapisalo v dnevnem poročilu o konfliktu. Vse, ki so potrebovali zdravniško oskrbo, naj bi prepeljali v bolnišnico v mestu Novoazovsk, več sto so odpeljali v mesto Olenivka, obe mesti pa sta pod nadzorom proruskih upornikov.

Ruski tožilci so dejali, da bodo vse ujete ukrajinske vojake zaslišali v okviru preiskave, ki jo Moskva opisuje kot preiskovanje zločinov ukrajinskega režima nad civilisti v regiji Donbas.

Ukrajinci za čim prejšnjo zamenjavo vojnih ujetnikov

Ukrajinske oblasti so medtem izrazile željo, da se čim hitreje izvede zamenjava vojnih ujetnikov v okviru dogovora o evakuaciji, sklenjenega z Rusijo ob pomoči Rdečega križa in ZN.

Vodja separatistične ljudske republike Doneck Denis Pušilin je novinarjem v Mariupolju dejal, da je bilo na območju jeklarne okoli 2000 borcev, zdaj pa naj bi jih še "malo manj kot pol" ostalo znotraj Azovstala.

Med predanimi borci po njegovih besedah ni poveljnikov bataljona Azov, ukrajinske skrajne desne nacionalistične vojaške skupine, ki je sicer formalno del ukrajinskih oboroženih sil.

Zelenski: v pomoč tudi ZN in Rdeči križ

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je na družbenih omrežjih povedal, da so pri evakuaciji poleg ukrajinske vojske in pogajalcev sodelovali tudi predstavniki ZN in Rdečega križa.

Profimedia

Je pa opozoril, da se lahko zgodi, da ukrajinski vojaki ne bodo takoj izpuščeni in da lahko pogajanja o tem trajajo nekaj časa.

V zadnjih dneh je bilo z območja tovarne evakuiranih na stotine civilistov. Več dni so potekala tudi pogajanja o umiku vojakov, od katerih so bili nekateri hudo ranjeni, prav tako jim je primanjkovalo vode in hrane.

Mesto Mariupolj je bilo obkoljeno kmalu po začetku ruske invazije, ukrajinski branilci pa so se bili med obleganjem primorani skriti v jeklarno Azovstal, medtem ko so ruske enote postopoma prevzele nadzor nad mestom.

Rusija nikoli ni tvegala neposrednega napada na tovarno, a je blokirala vse dostopne točke, območje pa je bilo večkrat bombardirano.