Ni. Vu. | 3. 1. 2024, 14:30

Ne boste verjeli, v kateri evropski državi je najlažje priti do državljanstva (preverite tudi, kje na lestvici je Slovenija)

Profimedia

Bi radi zamenjali državljanstvo? Preverite, kje v Evropi boste najlažje uresničili svoje namere.

Če načrtujete selitev v katero od evropskih držav, vam lahko seznam, ki ga je pripravila kanadska imigracijska agencija, pomaga pri odločitvi. Seznam zajema države v Evropi, v katerih je tako najlažje kot tudi najtežje pridobiti državljanstvo.

Če imate srečo in lahko delate na daljavo, obstaja veliko držav, ki ponujajo vizume za tako imenovane digitalne nomade. Vendar če se želite seliti v katero od evropskih držav, se boste morda morali odločiti za tradicionalno pridobivanje državljanstva, kar pa marsikje ni tako preprosto, kot se sliši.

Kanadska imigracijska agencija CanadaCIS je objavila raziskavo o tem, v katerih evropskih državah je najlažje (in najtežje) pridobiti državljanstvo. Analizirali so podatke o imigraciji Eurostata od leta 2009 do 2021, pri čemer so upoštevali odstotke uspešnih prijav za nerezidente EU.

Brez dvoma vas zagotovo zanima, katera država sprejema največji odstotek nerezidentov EU ... To je Švedska, ki ima stopnjo sprejemanja v višini 9,3 odstotka. Stopnja je dvakrat višja od povprečja EU. Glede na to, da je to ena izmed najbolj srečnih držav Evrope, ni presenetljivo, da se ljudje želijo tja seliti in da so tam tudi dobrodošli.

Metropolitan

Vendar pa ni povsod tako enostavno pridobiti državljanstvo, še posebej v Estoniji. Država v severovzhodni Evropi ima najnižjo stopnjo sprejemanja državljanstva, le 0,6 odstotka. Sledijo ji tudi druge baltske države - Latvija na tretjem mestu s samo 0,7 odstotka in Litva na četrtem mestu z 0,8 odstotka.

Poleg Švedske so med desetimi najbolj  odprtimi državami še Norveška, Nizozemska Portugalska, Islandija, Irska, Romunija, Velika Britanija, Belgija in Finska. Pa Slovenija? Naša država se druži z omenjenimi baltskimi državami in je na osmem mestu držav, v katerih je najtežje pridobiti državljanstvo. Pred Slovenijo so tudi Češka, Avstrija, Liechtenstein in Slovaška, za našo državo pa še Nemčija in Danska.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol