R. K. | 15. 4. 2023, 17:39 | Vir: STA

Evropska država prepovedala uvoz ukrajinskega žita: v Ukrajini so se že odzvali

Profimedia/fotomontaža

Kot razlog so navedli prenizke cene tamkajšnjih pridelkov, ki njihovim kmetom predstavljajo nelojalno konkurenco.

Poljska je prepovedala uvoz ukrajinskega žita in večine druge hrane. Vodja konservativne poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski, želijo z ukrepom zaščititi domače kmetijstvo, ki mu cenejši ukrajinski pridelki predstavljajo nelojalno konkurenco.

Kopičenje zalog ukrajinskemu žitu znižuje ceno

Ukrajina od začetka vojne pridelke izvaža po kopnem skozi EU, saj so njene pomorske trgovske poti večinoma blokirane. Zaradi logističnih težav prihaja do kopičenja zalog, kar znižuje cene in pritiska na domače pridelovalce, je pojasnil Kaczynski.

Profimedia

"Če ne bi ukrepali, bi lahko poljski kmetijski sektor zašel v globoko krizo. Moramo zaščititi poljsko kmetijstvo," je poudaril na konvenciji stranke v kraju Lyse na severovzhodu države. Kot je dodal, Poljska kljub temu ukrepu ostaja tesna zaveznica Ukrajine.

V Ukrajini odločitev obžalujejo

Država vse od začetka vojne velja za eno ključnih podpornic Ukrajine. Sprejela je več kot milijon ukrajinskih beguncev, hkrati pa Kijevu pomaga tako humanitarno kot vojaško.

Profimedia

Ukrajinsko kmetijsko ministrstvo je v današnjem odzivu odločitev poljske vlade obžalovalo. "Zavedamo se, da se poljski kmetje soočajo s težkimi razmerami, a razmere za ukrajinske so še precej težje," so zapisali. Predlagali so pogovore o novem dvostranskem dogovoru, "ki bi zadovoljil obe strani".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol