10. 5. 2022, 17:53 | Vir: STA

Evropska unija OBTOŽILA Rusijo kibernetskega napada

Profimedia

Evropska unija je obtožila ruske oblasti, da so uro pred invazijo na Ukrajino 24. februarja izvedle kibernetski napad na satelitsko omrežje KA-SAT.

Napad naj bi povzročil motnje in izpade komunikacij v več javnih organih, podjetjih in uporabnikih v Ukrajini ter prizadel tudi nekatere države članice EU.

To je bilo prvič, da je EU uradno obtožila ruske oblasti za izvedbo kibernetskega napada, je na novinarski konferenci dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Pri tem je dodal, da je povezava v preteklosti navajala le, da so kibernetski napadi prihajali iz Rusije, sedaj pa ima dovolj dokazov, da lahko ta vdor pripiše ruskim oblastem.

Profimedia

Ruski kibernetski napad na Ukrajino je še en primer vzorca ravnanja Rusije v kibernetskem prostoru, ki je bil tudi sestavni del njene nezakonite in neupravičene invazije na Ukrajino.

"Kibernetski napadi, skupaj z dezinformacijami, dokazujejo večplastnost agresije in hibridnega vojskovanja, ki ga Rusija vodi proti Ukrajini," je opozoril Borrell.

Takšno ravnanje je v nasprotju s pričakovanji vseh držav članic ZN glede odgovornega ravnanja držav in njihovih namenov v kibernetskem prostoru, je sedemindvajseterica navedla v skupni izjavi.


Ukrajini pa bodo še naprej zagotavljali usklajeno politično, finančno in materialno podporo za krepitev njene kibernetske odpornosti.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel