Š. T. | 24. 1. 2023, 17:44

FBI v lovu na kriptokraljico, ki je opeharila vlagatelje za skoraj štiri milijarde evrov

Ruja Ignatova

Profimedia

Želela je na hitro obogateti in je opeharila veliko število vlagataljev, nato je Ruja Ignjatova izginila neznano kam. Bolgarka je na seznamu desetih najbolj iskanih na seznamu ameriškega preiskovalnega urada.

Odvetniki, ki zastopajo Ignatovo, so prejšnji teden vložili zahtevek za prodajo štirisobnega stanovanja v Londonu, je poročal iNews. Premoženje je bilo prej registrirano na anonimno podjetje, registrirano v Guernseyju, vendar so novinarji BBC-ja leta 2021 odkrili, da pripada Ignatovi. Stanovanje je bilo objavljeno za prodajo po ceni 12,5 milijona evrov.

Ruja Ignatova

Ruja Ignatova

Profimedia

Ruja Ignatova, v medijih znana kot 'Kriptokraljica', je ustanoviteljica podjetja OneCoin, ki se je ukvarjala s kriptovalutami. Bolgarka je svoje podjetje oglaševala kot velikega tekmeca Bitcoinu na trgu kriptovalut, a se je izkazalo, da gre za tako imenovano Ponzijevo shemo, kjer so vlagatelji plačevali za ničvredne žetone, za katere so kasneje ugotovili, da jih ne morejo unovčiti za pravi denar.

Na poti v Sofijo je izginila

Vlagateljem so bili obljubljeni dodatni žetoni, če bodo pridobili več vlagateljev, in piramidna shema se je povečevala, dokler ni njeno podjetje "žrtev ogoljufalo za več kot štiri milijarde dolarjev (3,7 milijarde evrov, op.p.)", je poročal FBI. Nazadnje je zabeleženo, da je sedla na letalo v Sofiji, ki je bilo namenjeno v Atene, potem je izginila in nihče ne ve, kje je.

Profimedia

Edina ženska na seznamu med deseterico najbolj iskanih

Newyorško sodišče je oktobra 2017 izdalo nalog za njeno aretacijo, leta 2018 pa je bila obtožena elektronske goljufije, pranja denarja, goljufije z vrednostnimi papirji in zarote. Trenutno je edina ženska na seznamu desetih najbolj iskanih ubežnikov FBI, omenjena ameriška preiskovalna agencija pa ponuja nagrado v višini 100 tisoč ameriških dolarjev (92 tisoč evrov) za informacijo, ki bi vodila do njene aretacije.

Bolgarka je na seznamu desetih najbolj iskanih ubežnikov FBI.

Bolgarka je na seznamu desetih najbolj iskanih ubežnikov FBI.

Profimedia

RuIgnatova Ruja Ignatova je sicer nemška državljanka, rojena v Bolgariji, njen oče je bil inženir, mama pa učiteljica. FBI domneva, da je verjetno, da je iz Grčije z nemškim potnim listom odpotovala v Združene arabske emirate, Nemčijo, ali v vzhodno Evropo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.