STA/M.P. | 1. 10. 2022, 14:00

Filmska ugrabitev: šefa jedrske elektrarne so potegnili iz avtomobila, nato pa ...

Profimedia

Svet se sprašuje, kaj se je zgodilo prvemu možu nuklearke v Zaporožju, ki so ga zajele ruske sile ...

Predsednik ukrajinskega operaterja jedrskih elektrarn Energoatom je obtožil ruske sile ugrabitve šefa jedrske elektrarne v Zaporožju. Kot je zapisal vodja Energoatoma Petro Kotin, so vojaki Igorja Murašova, ki med rusko okupacijo vodi največjo evropsko nuklearko, izvlekli iz avta in ga s prevezanimi očmi prepeljali na neznano lokacijo.

Poziv mednarodni skupnosti za pomoč

Šef Energoatoma je prav tako Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) pozval, naj se vključi v kampanjo za izpustitev Murašova. Zaporožje je marca zasedla ruska vojska, obstreljevanje okoli objekta pa je od takrat vzbujalo strah pred jedrsko nesrečo.

IAEA je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju in stalno spremljajo razmere. 

Profimedia

30 mrtvih v napadi na civiliste 

V Zaporožju je bil med begom s svojih domov v petek tarča obstreljevanja tudi konvoj civilnih avtomobilov. Po navedbah ukrajinske strani je število žrtev naraslo, in sicer je v napadu umrlo najmanj 30 ljudi, vsaj 88 pa jih je bilo ranjenih. Ukrajina za napad obtožuje Rusijo, ta pa krivdo pripisuje Kijevu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord