K. Ž. | 29. 10. 2023, 17:34

Kot iz filma: četverica moških v igralni avtomat vstavila čip in ukradla 42000 evrov

Profimedia

Četverica, ki jo mediji zdaj poimenujejo "Oceanovih 4", je denar porabila, še preden jim je policija potrkala na vrata.

Iz Zagreba prihajajo noviceo ropu igralnega avtomata, ki spominja na prizor iz filma. Zaščitni pečat in žig sta bila strgana. Srednja spominska kartica je bila nova, vstavljena naknadno in je imela nalepko s cirilico. Tako namreč piše v poročilu izrednega nadzora nad tehnikom iger na srečo, ki ga je januarja na pomoč vodja igralnice v Zagrebu, poroča hrvaški portal 24sata.

Vodji se je namreč zdelo sumljivo, da neznanci osvajajo več deset tisoč evrov z igro na istem modelu naprave Cobra 4. Očitno se je njegov čut izkazal za pravilnega. Ko mu je tehnik naposled le razkril dogajanje, je popolnoma prebledel.

Posnetki prikazovali filmski rop

Poleg tega, da je bil čip izjemno nenavaden, programska oprema ni imela nobenih certifikatov, kar pomeni, da ne bi smela biti v bližini avtomata. Na avtomatu je bila na srečo zabeležena zadnja sprememba čipa, zaradi česar so nato s pomočjo posnetkov nadzorne kamere pristojni odkrili, kaj pravzaprav tiči v ozadju.

Na posnetkih je bil tako viden moški, ki je z originalnim ključem odpiral, upravljal in ponastavljal avtomat. A najhujši del odkritja je bilo zagotovo to, da je za vsem tem stal bivši blagajnik Dario P., ki je po popravilu omenjenega avtomata dal odpoved.

S čipom spreminjali nastavitve

Kot je zapisano v obtožnici državnega tožilstva, je Dario ključ dal prijatelju Zvonku F., ki je nato v avtomat namestil čip. S čipom so lahko spreminjali nastavitve igre ter povečali izplačilni koeficient. "Ko je končal z nastavitvijo, je Zvonko pustil ključ v kozarcu ter zapustil igralnico. Dario ga je nato vzel ter ga vrnil vodstvu, naslednji dan pa je dal odpoved," je navedeno v obtožnici.

Da bi se prepričal, ali je bila goljufija uspešna, se je Zvonko dva dneva zaporedoma vračal ter med svojimi obiski skupaj pobral kar za 1000 evrov dobitkov, še poroča hrvaški portal. V goljufijo je dvojica nato vključila tudi Marka B., ki si je v dveh dneh priigral več kot 31000 evrov. Četrti pajdaš, Ante A., je iz avtomata odnesel še nadaljnjih 10000 evrov.

Profimedia

Kriminalisti so ugotovili, da si je četverica med sabo razdelila denar in ga takoj tudi porabila. Prvi trije so si med zaslišanjem nemudoma olajšali vest, medtem ko se je Ante edini branil z molkom. "Nismo pričakovali, da bo šlo vse tako dobro in da bomo dobili toliko denarja," je policistom povedal Zvonko. Da je bil on verjetno tisti, ki je stal za vsem tem, pričajo podatki pridobljeni iz njegovega mobilnega telefona, iz katerih je razvidno, kako si je dopisoval z moškim iz Rusije, ki mu je poslal tudi voščilnico. Poleg tega se je Dario zarotil proti prijatelju ter policiji dejal, da jih je Zvonko prisilil v dejanje.

Vseeno pa si z medsebojnim obtoževanjem niso uspeli sprati krivde. Hitri pregled njihovih družbenih omrežjih je namreč pokazal, da se četverica že dlje časa druži. Vsem grozi do osem let zapora, Zvonku pa še dodatna tri zaradi poškodbe uradnega pečata.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol