11. 2. 2024, 22:28 | Vir: STA

Finska ima novega predsednika: "To je največja čast v mojem življenju"

Profimedia

Na predsedniških volitvah na Finskem je glede na prve neuradne rezultate zmagal nekdanji premier Alexander Stubb, ki je po 98 odstotka preštetih vseh glasov dobil 51,7 odstotka glasov. Njegov tekmec Pekka Havisto je že priznal poraz in tekmecu čestital za zmago.

"To je največja čast v mojem življenju," je ob zmagi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Stubb.

Po več kot desetletju vodenja Finske se tako poslavlja priljubljeni predsednik Sauli Niinistö, ki po dveh zaporednih šestletnih mandatih ne more znova kandidirati za položaj.

Kandidat vladajoče konservativne Stranke nacionalne koalicije (NCP) za njegovega naslednika Stubb je v prvem krogu volitev, v katerem se je za predsedniški stolček potegovalo devet kandidatov, prejel 27,3 odstotka glasov, Haavisto iz vrst Zelenih pa 25,8 odstotka.

Ena najpomembnejših nalog finskega predsednika je, da skupaj z vlado odloča o zunanji in varnostni politiki, imenuje vlado in potrjuje zakone.

Ključni temi predvolilne kampanje sta bili zunanja politika in odnosi s sosednjo Rusijo, tudi v luči nedavnih pritiskov in zapiranja prehodov na rusko-finski meji, ruske agresije v Ukrajini in posledičnega vstopa Finske v zvezo Nato julija lani.