N. V. | 7. 8. 2022, 19:59

Fiziki izračunali najvišjo višino, s katere lahko skočite v morje in preživite

Profimedia

Ste se vedno spraševali, kakšna je največja višina, s katere lahko ljudje skočijo, preden naletijo na določene sile, ki lahko povzročijo resne poškodbe? Imamo odgovor!

Eksperiment s 3D natisnjenimi modeli je pokazal, s katere višine lahko ljudje dejansko skočijo v vodo brez resnejše nevarnosti poškodb, piše angleški medij New Scientist.

Kako so to ugotovili?

Sunghwan Jung z Univerze Cornell v New Yorku in njegovi kolegi so proučevali sile, ki nastanejo ob udarcu v vodo, tako da so v rezervoar spustili 3D-natisnjene modele, ki simulirajo različne položaje ljudi.

En model je predstavljal osebo, ki skače na glavo z rokami ob telesu, drugi je bil človek z rokami nad glavo in dlanmi, ki se dotikajo, tretji model pa je bila le noga s stopali, ki je predstavljala skok z nogo naprej. Vsak model je bil opremljen s senzorjem sile in ga je v trenutku padca posnela hitra kamera.

Da bi ugotovili tiste nevarne višine za skakanje, so znanstveniki primerjali sile, ki so jih zabeležili, s tistimi, za katere je znano, da povzročajo telesne poškodbe ljudi.

Kaj so ugotovili?

Ugotovili so, da so te ravni sile prisotne pri skakalcih:

  • z glavo naprej nad osem metrov,
  • z rokami naprej nad 12 metrov in
  • z nogami naprej nad 15 metrov.

Jung za New Scientist pravi, da je večina sile, ki deluje na telo med skokom, posledica izpodrivanja vode. To je tako, kot če bi zelo hitro potisnili prste v kozarec medu – tekočina se močno upira, pravi.

Ljudje skačejo še z višjih višin

Ljudje so uspešno skočili z veliko višjih višin od omejitev, določenih v študiji. Laso Schaller je na primer podrl rekord za najvišji skok na noge leta 2015, ko je skočil 58,8 metra nad vodo.

Jung za New Scientist pravi, da morajo skakalci za izvajanje tako ekstremnih skokov brez poškodb uporabiti prave mišice, da naredijo svoje telo bolj togo in napeto.

Najpogostejše poškodbe pri skakanju v vodo

Poškodbe glave in vratu se pogosto pojavijo, ko gre skakanje narobe, poškodbe ramen in spodnjega dela hrbta pa so pogoste med skakalci na splošno, za New Scientist pravi Nathaniel Jones iz medicinskega centra Univerze Loyola v Illinoisu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol