R. K. | 19. 4. 2023, 07:12

Forenziki na delu: kako so Italijani identificirali 'morilsko' medvedko? Imamo odgovore

Profimedia/fotomontaža

Zadnje dni se vse pogosteje pojavlja vprašanje, kako je preiskovalcem pri naših sosedih uspelo izslediti medvedko, ki je ubila 26-letnega Andreo Papija.

Medvedko, ki je pred dvema tednoma napadla in ubila tekača v italijanskih Alpah, so ujeli v noči s ponedeljka na torek, dva tedna po tem, ko so v gozdu našli truplo 26-letnega tekača Andree Papija. Pristojni so pozneje pojasnili, da so medvedko, ki je bila identificirana kot Jj4, izsledili s pomočjo analize DNK. Vzorce njenega genetskega materiala so pridobili iz ran na truplu pokojnega, analiza pa je pokazala, da se vzorci ujemajo s 17-letno medvedko.

Profimedia

O usodi medvedke bodo odločali 11. maja

Ta je pred tem napadla že dve osebi, zato je vodja province Trento Maurizio Fugatti izdal ukaz za odstrel, vendar je upravno sodišče 14. aprila, po tem, ko so se nad odločitvijo pritožile okoljevarstvene skupine, začasno razveljavilo ukaz. Sodniki naj bi o zadevi odločali 11. maja. Fugatti je ob tem na tiskovni konferenci v torek dejal, da bodo medvedko uspavali, če bo sodišče to dovolilo.

Profimedia

Vse več medvedov na območju

Papijeva smrt je v Italiji znova odprla razpravo o konfliktu med človekom in divjimi živalmi na območju, kamor so leta 1999 v okviru projekta EU Life Ursus naselili 12 medvedov iz Slovenije. Te mogočne živali so bile takrat na tem območju na robu izumrtja. Prvotno so nameravali populacijo razširiti na 50 osebkov, a so se do danes zelo namnožile. Trenutno v tem delu Italije živi že 100 medvedov. Po besedah Fugattija je zato treba njihovo število omejiti, piše Reuters.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol