R. K. | 12. 6. 2023, 12:24

FOTO: Huda pomorska nesreča na Hrvaškem (v trčenje dveh plovil so bili vpleteni Slovenci)

Hrvaško ministrstvo za morje promet in infrastrukturo (fotomontaža)

Na kraj dogodka so takoj napotili pomorsko policijo in ekipo nujne medicinske pomoči.

V nedeljo je v bližini hrvaškega otočka Balabra Mala prišlo do pomorske nesreče, v kateri sta trčili dve plovili. Na krovu obeh plovil so bili slovenski državljani. Državni center za usklajevanje iskanja in reševanja na Reki (MRCC Rijeka) je prijavo nesreče prejel ob 11.55, o dogodku pa so bili obveščeni tudi hrvaško Ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo ter Postaja pomorske in letališke policije Zadar (PPAP Zadar), poroča Index.hr.

Hrvaško ministrstvo za morje promet in infrastrukturo

Hujša poškodba noge

V nesreči je bila poškodovana ena oseba, zato je bila na kraj dogodka poleg policije poslana tudi ekipa nujne medicinske pomoči. Po tem, ko so ga pripravili za nujno medicinsko pomoč, so poškodovanca evakuirali na policijski čoln in ga pod zdravstvenim nadzorom prepeljali v marino Dalmacija. Tam so ga prevzeli uslužbenci Nujne medicinske pomoči (HMP) Zadar in ga prepeljali v splošno bolnišnico v Zadru.

Hrvaško ministrstvo za morje promet in infrastrukturo

Preiskovalci so ugotovili, da je do trčenja dveh plovil prišlo v nedeljo malo pred poldnevom približno tri in pol navtične milje južno od prehoda Mali Ždrelac, v bližini otočka Balabra Mala. Tako na jadrnici kot na čolnu pa so bili državljani Republike Slovenije. V času trčenja je bilo na jadrnici pet oseb, poleg treh odraslih oseb tudi dva otroka. Štirje udeleženci v nesreči niso bili poškodovani, ena odrasla oseba - kapitan jadrnice - pa je utrpel odprti zlom noge. Osebi na drugem plovilu nista bili poškodovani, piše omenjeni medij.

Hrvaško ministrstvo za morje promet in infrastrukturo

Vzrok nesreče še preiskujejo

Na obeh plovilih je nastala tudi večja materialna škoda. Poškodovana je bila krma jadrnice, zlomil se je jambor, trup pa je utrpel poškodbe tudi pod morsko gladino. Medtem drugo udeleženo plovilo - motorni čoln - večjih poškodb ni utrpelo. Na kraju nesreče niso zaznali onesnaženja morja in morskega okolja. Vzrok za nesrečo še preiskujejo, piše Index.hr.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord