18. 4. 2022, 17:58 | Vir: STA

FOTO: Tradicija se nadaljuje! Velika noč z ameriškim predsednikom

Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je razveselil izbrane otroke, ki so bili po dveh letih prekinitve zaradi pandemije povabljeni na tradicionalno kotaljenje velikonočnih pirhov po trati pred Belo hiši. 

Joe Biden in prva dama Jill Biden sta v duhu Velike noči v svoj dom že tradicionalno povabila otroke in z njimi odigrala velikonočne igre. 

"Lani tega nismo imeli zaradi pandemije, vendar pa letos končno imamo in je nekaj posebnega. Veliko mi pomeni, da vidim in slišim toliko otrok in družin," je dejal Biden ter se v mrzlem in oblačnem vremenu pošali, da je uredil, da ne bo dežja vsaj za kakšni dve minuti. 

Profimedia

Celodnevna prireditev poleg tekmovanja v kotaljenju pirhov ter iskanju skritih jajc zajema tudi številne druge zabavne igre in aktivnosti. Prva dama ZDA, ki je po poklicu predavateljica, se je pošalila in prireditev krstila kot "egg-ucation roll", kar je besedna igra z jajci in izobrazbo. "Izobraževanje se nikoli ne konča, zato smo južno trato spremenili v šolsko skupnost," je dejala. 

Otroci so lahko sodelovali še v branjih, poslušali nasvete o kmetovanju, kuhanju in pripravi jedi, sodelovali v tekmovanjih o znanju in podobno. Prireditve se je udeležilo tudi nekaj slavnih osebnosti iz televizije in glasbe, otroke pa so razveselili tudi velikonočni zajci in osebnosti iz risank ali pravljic. Slovesnosti se je udeležilo 30.000 otrok, staršev in drugih gostov. 

Med povabljenimi je bilo največ vojaških družin, drugi pa so lahko poskusili srečo na loteriji za vabila. Konec prejšnjega tedna je Bela hiša tudi ponovno odprla vrata za turistične obiske. 

Profimedia

Tradicija kotaljenja velikonočnih pirhov pred Belo hišo sega v 19. stoletje, vsak predsednik pa je potem naredil kaj po svoje. Območje Bele hiše za otroke je prvi odprl Rutheford Hayes leta 1878. Donald in Melania Trump sta imela prireditev nazadnje leta 2019, nato je pa so jo leta 2020 in 2021 zaradi pandemije odpovedali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord