17. 7. 2022, 08:27 | Vir: STA

Francoska banka se pripravlja na digitalni evro, kaj to pomeni?

Profimedia

Zaradi vse več nereguliranih kriptovalut in njihove priljubljenosti se številne centralne banke po svetu odločajo za uvedbo lastnih digitalnih valut.

Francoska centralna banka je pred kratkim sporočila, da bo prešla v drugo fazo poskusa z digitalnim evrom, pri čemer si želi, da bi kriptovaluta luč sveta ugledala prihodnje leto. Banka je prvo fazo poskusa prestala lani.

"Radi bi dobili izvedljiv prototip ter ga v drugi polovici leta in prihodnje leto testirali v praksi z več zasebnimi deležniki in centralnimi bankami," je na novinarski konferenci dejal guverner Banque de France Francois Villeroy de Galhau.

Francois Villeroy de Galhau je pojasnil, da je njihov cilj, da bi digitalni evro kot plačilno sredstvo predstavili prihodnje leto.

Francois Villeroy de Galhau je pojasnil, da je njihov cilj, da bi digitalni evro kot plačilno sredstvo predstavili prihodnje leto.

Profimedia

Digitalne valute centralnih bank si s kriptovalutami, kot je bitcoin, delijo nekaj karakteristik, vseeno pa se od njih v nekaterih delih tudi razlikujejo.

Tako digitalna valuta centralne banke pomeni digitalno obliko uradne valute, njena vrednost pa se proti tej valuti ne spreminja. Večina kriptovalut je decentraliziranih in ponuja anonimnost transakcij, medtem ko je digitalna valuta banke centralizirana in regulirana, prav tako so znane stranke v transakciji.

Uporaba digitalne valute centralne banke je prav tako lahko omejena zgolj na poravnave med bankami, ali pa je namenjena širši javnosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord