Ni. Vu. | 28. 9. 2023, 10:53

Francoski predsednik Emmanuel Macron popustil pod pritiski: Francija iz Nigerije umaknila veleposlanika, odhajajo tudi vojaki

Profimedia

Nemirna tla v Nigeriji se še vedno niso umirila.

Nigerija se že nekaj mesecev sooča s konflikti znotraj lastne države, številni se bojijo, da bi vse skupaj lahko vodilo celo do vojne. Nigerijska vojaška hunta je pred dvema mesecema izvedla državni udar in odstavila demokratično izvoljenega predsednika Mohammeda Bazama. Državni udar je bil posledica nasprotovanju vplivu, ki ga ima v Nigeriji Francija, nekdanja velika kolonialna sila. Pod sloganom izgona vrednot nekdanjega kolonizatorja iz lastne države so na oblast na silo postavili svojega predsednika, generala Abdourahamana Tchianija. Sledili so protesti tistega dela državljanov, ki nasilnega prevzema oblasti ne podpirajo.

Po nekaj tednih napetosti zaradi novo oblikovane vlade in zahtev vojaške hunte, naj francoski veleposlanik zapusti državo, je francoski predsednik Emmanuel Macron pred nekaj dnevi sporočil, da bo odpoklical svojega veleposlanika v Nigeriji. "Francija se je odločila umakniti svojega veleposlanika. V prihodnjih urah se bo naš veleposlanik in več diplomatov vrnilo v Francijo," je dejal Macron v intervjuju za TF1. Včeraj se je to tudi zgodilo. Francoski veleposlanik v Nigeriji Sylvain Itte se je vrnil v Francijo skupaj s svojimi šestimi kolegi. V Franciji ga je sprejela ministrica za zunanje zadeve Catherine Colonna, da bi se "njemu in njegovi ekipi zahvalila za delo v službi svoje države v težkih razmerah". 

Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v intervjuju tudi sporočil, da bo Francija iz prestolnice Nigerije umaknila 1500 svojih vojakov. Francoski predsednik je poudaril, da se je "končalo tudi vojaško sodelovanje in da se bodo vojaki v prihodnjih tednih in mesecih umaknili iz Nigerije". Umik francoske vojske so zahtevali tudi protestniki v začetku septembra. Umik veleposlanika in francoske vojske je vojaška hunta sprejela z navdušenjem, celo vzhičenjem. "Praznujemo korak naprej v smeri suverenosti Nigerije," so zapisali v izjavi in ​​dodali, da je to "zgodovinski trenutek, ki govori o odločnosti in volji nigerijskega ljudstva".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol