9. 1. 2024, 12:55 | Vir: STA

V Franciji dobili najmlajšega predsednika vlade doslej

Novi francoski premier Gabriel Attal.

Profimedia

Novi francoski premier je postal Gabriel Attal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je za novega premierja izbral priljubljenega dosedanjega ministra za šolstvo Gabriela Attala, navedbe virov povzemajo francoski mediji in francoska tiskovna agencija AFP. Attal, ki je najmlajši predsednik francoske vlade doslej, bo nasledil Elisabeth Borne, ki je v ponedeljek odstopila.

Borne je v ponedeljek naznanila odstop, potem ko so se že dlje časa napovedovale spremembe v vladni ekipi, ki je bila v malo manj kot dveh letih mandata velikokrat pod pritiskom. Uspelo ji je sicer sprejeti nekaj težavnih zakonov, vključno z nepriljubljeno pokojninsko reformo minulo pomlad in spornim zakonom o priseljevanju decembra lani.

Macron se je doslej drugi ženski na čelu francoske vlade v ponedeljek zahvalil za izjemno delo v službi naroda. Njenemu odhodu bo sledilo tudi preoblikovanje vlade, pogajanja o ministrski ekipi pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še potekajo.

Francoski premier Gabriel Attal.

Francoski premier Gabriel Attal.

Profimedia

Brez večine v narodni skupščini in soočen z vzponom skrajne desnice Macron namreč tri leta pred koncem mandata išče nov zagon, ki bi njegovo stranko popeljal proti evropskim volitvam, ki bodo junija in na katerih bi lahko morala premoč priznati skrajni desnici.

Obenem je veliko pričakovanj usmerjenih v nova vodilna imena v stranki, saj se Macron leta 2027 po dveh mandatih ne bo mogel znova potegovati za predsedniški položaj.

Vse od ponedeljkovega odstopa vlade se je kot najverjetnejši novi premier omenjal mlad in priljubljen Attal, ki s 34 leti postaja doslej najmlajši predsednik francoske vlade.

Postal je doslej najmlajši in prvi odkrito istospolno usmerjeni predsednik francoske vlade. Je v civilni zvezi z evropskim poslancem Stephanom Sejournejem.

Izhaja sicer iz skupine mladih podpornikov Dominiqua Strauss Kahna, nekdaj enega vodilnih predstavnikov levice, ki je padel v nemilost po aretaciji zaradi spolnega napada leta 2012. Bil pa je med prvimi socialisti, ki so ob ustanovitvi njegove stranke leta 2016 sledili Macronu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol