27. 2. 2024, 20:55 | Vir: STA

Zdaj je jasno, kaj je mislil Macron z izjavo o napotitvi sil v Ukrajino

Profimedia

Francoski zunanji minister Sejourne pojasnjuje Macronove izjave o možni podpori Ukrajini, ki vključujejo sodelovanje zahodnih držav v proizvodnji orožja in kibernetski obrambi na ukrajinskem ozemlju.

Zahodne države bi lahko sodelovale pri proizvodnji orožja, odstranjevanju min in kibernetski obrambi na ukrajinskem ozemlju, ne da bi se s tem presegli prag vojskovanja, je danes izjavo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da ne izključuje možnosti napotitve sil v Ukrajino, pojasnil francoski zunanji minister Stephane Sejourne.

"Glede na intenzivnost ruskih napadov in na destabilizacijo Evrope, ki jo povzročajo, je nujna okrepitev podpore Ukrajini," je v narodni skupščini poudaril Sejourne in izpostavil potrebo po novih podpornih kanalih, ki bi se odzivali na specifične potrebe Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S tem je minister razjasnil izjave Macrona po ponedeljkovem sestanku, na katerem je gostil okoli 25 voditeljev in drugih visokih predstavnikov evropskih držav. Francoski predsednik je povedal, da soglasja o napotitvi zahodnih sil v Ukrajino ni, a da ne gre izključevati ničesar. "Naredili bomo, kar bo potrebno, da Rusija ne bo mogla zmagati v tej vojni," je dodal.

Številne evropske zaveznice, vključno s Slovenijo, so se na njegove izjave odzvale zadržano ter zavrnile možnost napotitve vojakov v Ukrajino.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol