K. Ž. | 15. 1. 2024, 15:25

Bo zloglasni Fritzl izpuščen iz zapora? Njegova odvetnica: "Z njim bi si delila stanovanje"

Profimedia

Zaradi slabega zdravstvenega stanja so sicer strokovnjaki prepričani, da Fritzl ne predstavlja več nevarnosti.

Josef Fritzl, ki je bil v primeru incesta v avstrijskem Amstettenu obsojen na dosmrtno kazen in poslan v ustanovo za duševno bolne zločince, bo s svojo prošnjo zaposlil tričlanski senat na deželnem sodišču v Kremsu. To bo odločilo, ali bo 88-letnik na podlagi novega psihiatričnega izvida pogojno odpuščen iz zapora, poroča portal oe24.

Če bo odgovor pritrdilen, bo sodišče odločalo tudi o splošni pogojni izpustitvi, so sporočili iz sodišča. Njegova odvetnica Astrid Wagner meni, da Fritzl ne predstavlja nobene nevarnosti več. "Ne bi me bilo strah se preseliti z njim v skupno stanovanje," je dejala.

Pogojna premestitev Fritzla iz kazenskega sistema v tako imenovani običajno kazenski sistem je bila v zadnjih letih že večkrat tema in predmet pravnih presoj. Leta 2022 se je višje deželno sodišče na Dunaju (OLG) izreklo proti in določilo, da se namestitev podaljša, potem ko je deželno sodišče v Kremsu predhodno odločilo drugače.

Profimedia

Po besedah tiskovnega predstavnika omenjenega sodišča je bila marca 2023 sprejeta nova odločitev, ki je določala, da je namestitev Fritzla v trenutni ustanovi še naprej nujna. Nato je dunajsko višje deželno sodišče to razveljavilo, pozneje pa je bilo naročeno ponovno psihiatrično poročilo.

Po poročanju oe24 ni pričakovati, da bi Fritzl storil še kakšno kaznivo dejanje, saj trpi za demenco. Obenem je tudi fizično šibek. Tako pogoji za njegovo nastanitev v posebni ustanovi niso več izpolnjeni.

Trenutno Krems čaka na ugotovitve sodnega izvedenca. Trije senati bodo nato preučili vsebino, poročilo pa lahko zahteva tudi državno tožilstvo. Sicer je malo verjetno, da bo v postopku zaslišan tudi Fritzl sam. Končna odločitev je nato odvisna od tričlanskega senata. Kdaj bo odločitev ugledala luč sveta, za zdaj ni jasno.

Pogojni izpust

Krems bo moral sprejeti glavno odločitev, ali bo Josef Fritzl pogojno izpuščen iz trenutne namestitve. V kolikor se bo to zgodilo, bo nato tričlanski senat odločal tudi o splošnem pogojnem izpustu. Po pravnem vidiku je za tiste, ki so obsojeni na dosmrtni zapor v običajnem zapornem sistemu, pogojni izpust mogoč šele po 15 letih. V primeru Josefa Fritzla je bil ta pogoj izpolnjen že leta 2023.

Fritzl je bil aretiran aprila 2008, marca 2009 pa je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen in poslan v zavod za duševno bolne kriminalce. Od takrat je nameščen v zaporu Krems-Stein.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol