R.S. | 4. 8. 2022, 18:36 | Vir: STA

Gasilci se borijo z namerno povzročenim požarom

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Požar, ki so ga podžgali močni vetrovi in vročinski val, je uničil že okoli 600 hektarjev gozda.

Gasilci v Galiciji na severozahodu Španije se ob pomoči več kot 20 letal borijo z gozdnim požarom, ki je bil očitno povzročen namerno.

Letošnje leto že 354 požarov v naravi

Požar, ki so ga podžgali močni vetrovi in vročinski val, je uničil že okoli 600 hektarjev gozda, vendar pa trenutno ne ogroža naseljenih območij.

"Vse kaže, da je bil požar sprožen namerno," so v sporočilu zapisale regionalne oblasti v Galiciji. Dodajajo, da ogenj zaenkrat ne ogroža naseljenih območij. 

Požar je izbruhnil v sredo zvečer na več mestih v bližini mesta Verin ob meji s Portugalsko. Španijo je v letošnjem letu prizadelo že 354 požarov v naravi, ki so jih podžgale visoke temperature in huda suša. Te niso prizanesle niti sosednji Portugalski, ki se sooča z najhujšo sušo v zadnjem stoletju.

Po podatkih evropskega informacijskega sistema za gozdne požare (EFFIS) so ognjeni zublji v Španiji letos uničili skoraj 230.000 hektarjev površin, kar je več kot v katerikoli drugi državi v Evropi.

Konec minulega tedna je Španijo sicer zajel že tretji vročinski val letos. Temperature naj bi se danes na jugu in vzhodu države znova povzpele nad 40 stopinj Celzija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol