8. 11. 2023, 22:05 | Vir: STA

Samo danes s severa na jug Gaze pobegnilo 50.000 prebivalcev: pa so tam resnično manj ogroženi?

Profimedia

Skoraj polovico žrtev današnjih raketnih napadov izraelske vojske naj bi zabeležili ravno na jugu območja.

Zaradi spopadov med izraelskimi silami in pripadniki palestinskega gibanja Hamas je danes 50.000 ljudi s severa Gaze zbežalo na jug, je sporočila izraelska vojska. Kot poroča katarska televizija Al Jazeera, pa so več kot 40 odstotkov današnjih žrtev izraelskih raketnih napadov zabeležili ravno na jugu enklave, kjer naj bi bilo za civiliste varneje.

Profimedia

"Danes smo videli, kako se je 50.000 prebivalcev preselilo iz severne v južno Gazo," je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari. Dodal je, da so ljudje odšli, kar "razumejo, da je Hamas izgubil nadzor na severu in da je na jugu varneje".

Pa je jug enklave resnično varen?

Hagari je zagotovil, da bo evakuacijska pot s severa na jug območja odprta tudi v četrtek. Prebivalce je ob tem vnovič pozval, naj "zapustijo kremplje Hamasa".

Profimedia

Dopisnik Al Jazeere v mestu Han Junis na jugu enklave je medtem poročal, da so več kot 40 odstotkov žrtev današnjih raketnih napadov izraelske vojske zabeležili ravno na jugu območja. "V begunskem taborišču al Nuseirat in mestu Han Junis se nadaljujejo neusmiljeni napadi," je dejal in poudaril, da bi moral biti jug Gaze "z izraelskega vidika varen".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol