3. 11. 2023, 11:00 | Vir: STA

Gaza z raketami znova nad Izrael

Profimedia

Po približno dvanajsturnem premoru so bili danes z območja Gaze znova izvedeni raketni napadi na Izrael. Poročil o žrtvah in škodi za zdaj ni. Medtem se na petih lokacijah v mestu Gaza in na severu te palestinske enklave nadaljujejo kopenski spopadi med izraelsko vojsko in gibanjem Hamas, poroča britanski BBC.

Opozorilne sirene za raketni napad so se oglasile v večinoma že evakuiranem kraju Kisufim blizu meje med izraelskim ozemljem in Gazo. Za zdaj še ni jasno, ali za izstrelitvijo stoji Hamas. Po podatkih izraelske vojske je sicer nad Izrael od začetka zadnjih sovražnosti poletelo več kot 8000 raket.

Izraelska vojska se proti borcem Hamasa bojuje iz zraka, morja in po kopnem. Z zračnimi napadi, zlasti v okolici bolnišnice Al Kuds, v katero se je zateklo okoli 14.000 ljudi, je nadaljevala tudi v noči na danes. Hamas je medtem v četrtek sporočil, da se proti izraelski vojski bojuje predvsem s protitankovskimi izstrelki.

Izraelske sile sicer nadzorujejo obe glavni cesti v enklavi - glavni izhod na severu in obalno cesto, zaradi česar je izhod iz območja otežen. Na obisk v Tel Aviv je medtem danes prispel ameriški državni sekretar Antony Blinken. V pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem naj bi se osredotočil na "konkretne ukrepe" za zmanjšanje škode za civiliste v Gazi.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije