17. 10. 2023, 20:30 | Vir: STA

Vse več smrtnih žrtev v Gazi: ubitih na tisoče ljudi, Izraelci hudo poškodovali tudi šolo Združenih narodov

Profimedia

V natrpani palestinski enklavi ni več varnega kraja, kamor bi se lahko zatekli civilisti.

V izraelskih raketnih napadih na območje Gaze je bilo po najnovejših podatkih ubitih okoli 3000 ljudi, več kot 12.500 pa jih je bilo ranjenih, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Hudo škodo je v izraelskih napadih utrpela tudi šola Združenih narodov. Na Zahodnem bregu je bilo medtem ubitih 61 Palestincev, 1250 pa jih je bilo ranjenih.

Profimedia

Izrael je napade na območje Gaze začel po tem, ko so pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra vdrli na ozemlje Izraela zajeli okoli 200 talcev in jih odpeljali v enklavo. Na izraelski strani so napadi Hamasa po zadnjih podatkih zahtevali okoli 1400 smrtnih žrtev.

Ubili vrhovnega poveljnika Hamasa

Kot je danes sporočilo izraelsko ministrstvo za zdravje, so po napadih Hamasa v bolnišnice sprejeli več kot 4200 ljudi, med njimi jih je 344 še vedno na zdravljenju.

V izraelskih zračnih napadih na Gazo je bil po navedbah oboroženega krila Hamasa ubit tudi eden od vrhovnih poveljnikov gibanja. Kot so sporočili na družbenem omrežju Telegram, je bil Ajman Nofal pristojen za osrednji del območja Gaze.

Profimedia

V Gazi ni več varnega kraja

V današnjem obstreljevanju Gaze je hudo škodo utrpela tudi šola Združenih narodov, pri čemer je bilo ubitih najmanj šest ljudi, številni so ranjeni. V luči stopnjevanja izraelskih napadov na palestinsko enklavo je generalni komisar Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini dejal, da v Gazi nikjer več ni varnega kraja.

Prizadeta šola, kjer je zatočišče pred izraelskimi napadi našlo najmanj 4000 ljudi, se nahaja v begunskem taborišču v osrednji Gazi, so zapisali na spletni strani UNRWA. Med ranjenimi je tudi več uslužbencev UNRWA, končno število žrtev pa bo verjetno še višje, je povedal Lazzarini.

"To je nezaslišano in ponovno kaže na ravnodušnost do življenj civilistov. V Gazi ni več varen noben kraj, niti poslopja UNRWA ne," je še dodal. V izraelskih napadih na območje Gaze je bilo po najnovejših podatkih ubitih okoli 3000 ljudi, več kot 12.500 pa jih je bilo ranjenih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol