1. 3. 2024, 18:49 | Vir: STA

Smrt številnih Palestincev med razdeljevanjem pomoči: "To je prava katastrofa"

Profimedia

Zdravstvene oblasti v Gazi so sporočile, da so izraelske sile streljale na Palestince, ko so čakali na dostavo humanitarne pomoči. 

Smrt številnih Palestincev med razdeljevanjem pomoči na severu enklave v četrtek so zakrivile katastrofalne humanitarne razmere in naraščajoča lakota med civilisti sredi izraelske vojaške ofenzive na območju Gaze, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) po incidentu, v katerem je umrlo več kot sto ljudi.

"Ljudje na območju Gaze tvegajo svoja življenja, da bi našli hrano, vodo in druge zaloge zase in za svoje otroke, takšna je stopnja lakote in obupa med trajajočimi izraelskimi napadi," je novinarjem v Ženevi dejal tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier. "To je prava drama, to je prava katastrofa tukaj. Hrane je tako malo, da prihaja do takih situacij", kot smo jo videli v četrtek.

Profimedia

Lindmeier je opozoril, da je sistem v Gazi "na kolenih, več kot na kolenih". Po njegovih besedah so bile vse ključne oskrbovalne poti v Gazi bolj ali manj prekinjene. Od oktobra lani, ko je Izrael sprožil ofenzivo po napadih palestinskega islamističnega gibanja Hamas, je zaradi pomanjkanja hrane umrlo že deset otrok, takih primerov pa je verjetno še več, je še dejal Lindmeier, pri čemer se je skliceval na podatke oblasti v Gazi.

Zdravstvene oblasti v Gazi so v četrtek sporočile, da so izraelske sile streljale na Palestince, ko so čakali na dostavo humanitarne pomoči. Pri tem je bilo ubitih 112 ljudi, 760 je bilo ranjenih. Izrael pa je za smrt ljudi okrivil množico, ki je obkrožala tovornjake s pomočjo rekoč, da so bil žrtve poteptane ali povožene.

Iz sveta so se po incidentu zvrstile obsodbe nasilja, pozivi k takojšnji prekinitvi ognja in k neovirani dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi. V EU pa so pozvali k neodvisni preiskavi okoliščin dogodka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol