2. 4. 2024, 08:23 | Vir: STA

Nova tragedija v Gazi: izraelska vojska v napadu ubila več humanitarnih delavcev

Profimedia

Med ubitimi so po dozdajšnjih podatkih državljani Združenega kraljestva, Poljske in Avstralije.

Humanitarna organizacija World Central Kitchen je danes sporočila, da je bilo v izraelskem napadu v Gazi ubitih več njenih zaposlenih. Po navedbah ministrstva za zdravje v palestinski enklavi so bili ubiti najmanj štirje tuji državljani in en Palestinec.

Profimedia

"Danes je World Central Kitchen v napadu izraelske vojske v Gazi izgubila več svojih bratov in sester," je dejal vodja nevladne organizacije s sedežem v ZDA Jose Andres. Njen dopisnik je iz bolnišnici Al Aksa poročal o petih truplih, blizu katerih so ležali trije tuji potni listi.

Četrtega ubitega še niso identificirali

Organizacija World Central Kitchen, ki sodeluje pri dostavah pošiljk s hrano in humanitarno pomočjo v oblegano palestinsko enklavo, je ob tem incident označila za tragedijo in ponovno poudarila, da humanitarni delavci in civilisti nikoli ne smejo biti tarča tovrstnih napadov.

Profimedia

Po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi so bili ubiti državljani Združenega kraljestva, Poljske in Avstralije, četrtega ubitega humanitarnega delavca pa še niso identificirali. Smrt avstralskega državljana je že potrdil tudi premier Anthony Albanese.

Bela hiša poziva k hitri preiskavi

Na incident so se odzvale tudi oblasti v ZDA. "Globoko smo zaskrbljeni zaradi napada, v katerem so bili v Gazi ubiti humanitarni delavci World Central Kitchen," je v objavi na omrežju X sporočila tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Bele hiše Adrienne Watson.

"Humanitarne delavce je treba zaščititi, ko dostavljajo nujno potrebno pomoč, zato Izrael pozivamo, naj hitro razišče, kaj se je zgodilo," je dodala. Izraelska vojska je sporočila, da "izvaja temeljit pregled na najvišji ravni, da bi pojasnila okoliščine tega tragičnega dogodka".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord