Ni. Vu. | 13. 10. 2023, 09:06

Gaza se spreminja v gromozanski kup ruševin, Izrael tarča ostrih kritik: "Napadeni smo brez razloga!"

Profimedia

Drži, da je bil Izrael tarča grozljivega, preprosto zverinskega napada Hamasa, a hkrati je res tudi, da zdaj udarec vrača na podobno neizprosen način.

Po poročanju Al Jazeere naj bi bile tarča izraelskega obstreljevanja tudi zdravstvene kapacitete v Gazi. Kot je za omenjeni medij dejal Talal Taha, bolničar bolnišnice Shifa v Gazi, so bili s kolegi tarča obstreljevanja, medtem ko so želeli pomagati ranjenim Palestincem.

Ko so se zatekli v reševalno vozilo in se skušali odpeljati na varno, so bili tarča novega napada izraelske vojske. Trije bolničarji so izgubili življenje, Taha pa je bil lažje poškodovan. "Naša naloga je humanitarne narave, želimo le pomagati. Napadeni smo bili brez razloga," je dejal Taha.

Profimedia

To naj ne bi bil osamljen primer. Zdravstvene oblasti in zdravniške organizacije v Gazi so Izrael že prej obtožile namernega bombardiranja reševalnih vozil in zdravstvenih ustanov v oblegani enklavi, kar je v nasprotju z mednarodnimi pravili, ki tovrstne napade označujejo za vojne zločine.

V izraelskih napadih naj bi umrlo že 1500 Palestincev, več kot 6600 ljudi je bilo poškodovanih.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije