28. 4. 2022, 12:47 | Vir: STA

Generalni sekretar ZN: Ni možnosti, da bi bila vojna sprejemljiva v 21. stoletju

Xinhua/STA

Ob obisku Ukrajine je bil Antonio Guterres deležen tudi kritik iz Kijeva. Kaj so mu očitale ukrajinske oblasti?

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob obisku Borodjanke nedaleč od Kijeva vojno označil za zlo in absurdno. V okviru svojega obiska v Ukrajini si je ogledal več krajev v bližini ukrajinske prestolnice, kjer naj bi ruske sile med zasedbo pobile številne civiliste. "Predstavljam si svojo družino v eni od tistih hiš, ki je zdaj uničena in črna. Vidim, kako vnukinje v paniki bežijo. Vojna v 21. stoletju je absurd. Vojna je zlo. Ni možnosti, da bi bila vojna sprejemljiva v 21. stoletju," je ob obisku dejal Guterres.

Rusijo pozval k sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem

Med obiskom Borodjanke so Guterresa spremljali predstavniki lokalnih vojaških in civilnih oblasti, ki so vodji ZN pokazali stanovanjske zgradbe, uničene v ruskih napadih. Generalni sekretar ZN je med svojim prvim obiskom v Ukrajini od začetka ruske invazije na to državo 24. februarja obiskal tudi Bučo severovzhodno od Kijeva, kjer so po umiku ruskih sil odkrili množična grobišča in več sto mrtvih civilistov, kar je povzročilo ogorčenje tako v Ukrajini kot v mednarodni javnosti.

Profimedia

V Buči se je Guterres na mestu množičnega groba za cerkvijo seznanil s poboji civilistov v tem kraju. "Tukaj čutite, kako pomembna je temeljita preiskava in odgovornost," je dejal. Rusijo je pozval k sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) v zvezi s preiskavo morebitnih vojnih zločinov, storjenih med invazijo na Ukrajino. "Popolnoma podpiram Mednarodno kazensko sodišče in pozivam Rusko federacijo, naj sprejme sodelovanje z ICC. Ko pa govorimo o vojnih zločinih, ne smemo pozabiti, da je najhujši zločin vojna sama," je poudaril.

Srečal se bo tudi z Zelenskim

Guterres je obiskal tudi Irpin, kjer je opozoril, da najvišjo ceno vojne plačajo civilisti. "Tega se velja spomniti povsod po svetu," je dejal stoječ pred stanovanjskima zgradbama v tem mestu, ki sta bili uničeni v ruskem bombardiranju. Po obisku krajev se bo na pogovorih srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, predvideno pa ima tudi srečanje z zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo.

Profimedia

Guterres je v Ukrajino prispel po obisku Rusije, kjer se je v torek srečal s predsednikom Vladimirjem Putinom in se zavzel za prekinitev ognja v Ukrajini. Ker je najprej obiskal Moskvo, je bil iz Kijeva deležen kritik. Zelenski je izjavil, da "ne vidi nobene pravičnosti in logike" v tem, da je Guterres najprej odpotoval v Rusijo.

Guterres, ki se je vmes ustavil še v Varšavi, je doslej že večkrat zahteval vzpostavitev premirja v Ukrajini, Rusijo pa obtožil, da krši ustanovno listino Združenih narodov. Po pogovorih v Moskvi je priznal, da obstajata dva pogleda na vojno v Ukrajini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord