22. 9. 2023, 20:41 | Vir: STA

Italija žaluje: umrl nekdanji predsednik države (bil je predsednik z najdaljšim stažem)

Profimedia

Ker je pripomogel k otoplitvi odnosov med Slovenijo in Italijo, ga imamo tudi pri nas v dobrem spominu.

V starosti 98 let je danes v rimski bolnišnici umrl nekdanji italijanski predsednik Giorgio Napolitano, je sporočila italijanska vlada. Že dlje časa je imel zdravstvene težave. V bolnišnico so ga sprejeli kmalu po njegovem rojstnem dnevu 29. junija, v zadnjih dneh pa se je njegovo stanje še poslabšalo.

Srdjan Živulovič/Bobo

Napolitano je predsednik z najdaljšim stažem, ki je služil dva mandata med letoma 2006 in 2015. Za seboj ima dolgo politično kariero, med drugim je bil notranji minister, velja pa tudi za enega najvidnejših zmernih reformatorjev v nekdaj močni Komunistični partiji Italije (PCI), največji komunistični stranki v zahodni Evropi.

Zgodovinsko srečanje treh predsednikov

Bivši italijanski predsednik je pripomogel tudi k otoplitvi odnosov med Slovenijo in Italijo. Zgodovinsko je bilo namreč srečanje takratnih predsednikov Italije, Slovenije, Hrvaške, Napolitana, Danila Türka in Iva Josipovića v Trstu, ko so julija 2010 obiskali tudi Narodni dom v Trstu.

Bor Slana/Bobo

Takrat so se zavzeli za preseganje tragedij iz preteklosti. Ob obisku Slovenije leta 2012 pa je Napolitano postal prvi tuji predsednik, ki je nagovoril državni zbor.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol