N.Z. | 11. 5. 2022, 12:44

Google z več kot 300 medijskimi hišami v 6 državah EU v dogovor o plačilu za vsebine

profimedia

Googlovo novo orodje bo založnikom ponudilo možnost za razširjen dogovor o pregledu novic, na podlagi katerega bo Google nato lahko ’obračunal’ avtorska nadomestila.

Google je objavil, da jim je uspelo doseči dogovor z več kot 300 medijskimi hišami v šestih država Evropske unije, po katerem bodo tem lahko pričeli plačevati njihove vsebine. Hkrati so napovedali skorajšnje ponudbe za medije v drugih članicah Unije.

Dolgo pričakovana regulacija

Medijski zložniki spadajo med največje kritike Googla in že dolgo pozivajo k potrebi za regulacijo izplačevanja nadomestil za medijske vsebine, ki so objavljene na digitalnih platformah. Avstraliji je nekaj podobnega že uspelo izpeljati lani, z aprilom pa je takšen zakon v veljavo stopil še v Kanadi.

Direktorica Googlovega oddelka za medje Sulina Connal je v torek objavila na blogu, da je prišlo do dogovora s tristo medijskimi podjetji v šestih državah Evropske unije.

»Sporazumi, ki smo jih sklenili do sedaj, pokrivajo več kot 300 nacionalnih, lokalnih in specializiranih novinarskih medijev v Nemčiji, na Madžarskem, v Franciji, Avstriji, na Nizozemskem in Irskem. V teku pa je tudi razprava,« je napisala Googlova direktorica.

Connal v blogu sicer ni navedla višine izplačil, naj bi pa bile te številke objavljene v kratkem.

Znano je, da nemški mediji zajemajo kar dve tretjine medijev, ki bodo deležni teh izplačil. Med njimi so tudi Der Spiegel, Die Zeit in Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Evropska unija je sicer že pred tremi leti sprejela direktivo o avtorskih pravicah in tako predpisala spletnim platformam obveznost, da ustvarjalcem vsebin (glasbenikom, pevcem, avtorjem, medijem in novinarjem) izplačujejo nadomestila za objave njihovih vsebin.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol