R.S. | 10. 8. 2022, 16:05 | Vir: STA

Gori najbolj znana vinska regija na svetu. Kako dolgo se nam bo narava še maščevala?

Twitter/pinaki222

S požarom se bori 500 gasilcev ob podpori letal za gašenje. Opozorili so tudi, da se požar širi proti avtocesti A63, ki povezuje mesto Bordeaux s Španijo.

Ogenj, ki je na jugozahodu Francije v juliju uničil več tisoč hektarjev gozda, se je med hudo sušo in zadnjim vročinskim valom znova razplamtel, so sporočile oblasti departmaja Gironde. Od torka popoldne je zgorelo dodatnih 6000 hektarjev borovega gozda, evakuirali so več tisoč ljudi.

Izpostavili so, da je ogenj izredno silovit in da se hitreje širi kot julijski ter da se je razširil južno v departma Landes, kjer je regionalni naravni park Landes de Gascogne, zaščiteno območje borovega gozda, mokrišč in obale Atlantskega oceana.

Na obalnem območju naravnega parka, kjer je poleti veliko turistov, ni bil nihče poškodovan, blizu kraja Belin-Beliet pa je bilo uničenih 16 hiš, so sporočile oblasti. Iz kraja sedaj poteka evakuacija 2000 ljudi. Iz več naselij v osrčju gozda ob južni francoski atlantski obali v naravnem parku pa so doslej evakuirali 3800 ljudi.

S požarom se bori 500 gasilcev ob podpori letal za gašenje. Opozorili so tudi, da se požar širi proti avtocesti A63, ki povezuje mesto Bordeaux s Španijo. Na avtocesti so zaradi zmanjšane vidljivosti zaradi dima na tem odseku ustavili promet v obe smeri.

Julijski požar na območju naravnega parka Landes de Gascogne je bil največji med več požari, ki so letos divjali na jugozahodu Francije, ki so ga prizadele rekordna suša in vrsta vročinskih valov. Sredi julija je obsežen požar v naravnem parku prizadel območje kraja Landiras kakih 40 kilometrov južno od Bordeauxa in območje kraja Teste-de-Buch v turistični občini Arcachon. Takrat je zgorelo skupno 20.800 hektarjev gozda, evakuirali pa so več kot 36.000 ljudi.

Požara na območju kraja Landiras, ki je uničil 14.000 hektarjev gozda, niso nikoli povsem pogasili in so ga gasilci še vedno nadzorovali. Znova se je razplamtel v torek popoldne zaradi velike vročine in suše, so danes pojasnile oblasti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.