26. 2. 2024, 08:53 | Vir: STA

V gozdu našli nekaj, kar je presenetilo celo arheologe

Profimedia

Odkril ga je ljubiteljski zgodovinar. 

Arheologi so 4000 let staro bakreno bodalo, najdeno v gozdu na jugovzhodu Poljske, označili za izjemno. Redko orožje je odkril ljubiteljski zgodovinar Piotr Gorlach, ki je v bližini kraja Korzenica na jugovzhodu države z detektorjem kovin v gozdu iskal vojaške predmete iz prve in druge svetovne vojne.

Za tisti dan si je dejal, da je končal z iskanjem. Ko se je vračal k avtu, je iz navade pustil detektor vklopljen. "Na neki točki je bil signal. Ko sem začel kopati, sem videl ploščat kovinski predmet, prekrit z zeleno patino. Hitro sem spoznal, da imam opravka z nečim veliko starejšim od vojaških predmetov iz prve in druge svetovne vojne, ki sem jih iskal na tem območju," je povedal.

Gorlach je bodalo predal Muzeju Orsetti House v mestu Jaroslaw, kjer so arheologi orožje datirali v drugo polovico tretjega tisočletja p. n. št. Elzbieta Sieradzka-Burghardt iz muzeja je za PAP povedala: "Bodalo je bilo izdelano pred razvojem metalurgije brona. V tretjem tisočletju p. n. št. so bili predmeti iz bakra izjemno redki, privoščili so si jih lahko le predstavniki najvišjega družbenega sloja."

Dodala je, da je to najstarejše bodalo, ki je bilo kdaj koli najdenih v regiji, in čeprav je dolgo le 10,5 centimetra, je v primerjavi z drugimi podobnimi veliko, kar kaže na to, kako dragoceni so bili kovinski izdelki v tistem času. Opozorila je še na obliko, ki spominja na osti iz kremena, ki jo bile v uporabi v tistem času.

Po mnenju arheologinje bodalo najverjetneje izvira iz Karpatskega bazena na območju današnje Madžarske ali iz ukrajinske stepe. "Brez dvoma, ne gre za lokalni izdelek," je poudarila. Čeprav je bilo bodalo najdena novembra lani, je bilo v muzejsko zbirko dodano sedaj in bo na ogled od junija. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ