A. B. | 25. 11. 2022, 19:40

Greta Thunberg v tožbo zoper Švedsko: pridružila se je več kot 600 podpisnikom

Profimedia

Aktivisti se v svojem protestu sklicujejo na to, da država podnebne krize ne obravnava kot resnične krize. 

Več kot 600 mladih, mlajših od 26 let, je podpisalo 87 strani dolg dokument, ki je podlaga za tožbo, vloženo na okrožnem sodišču v Stockholmu.

Želijo si, da sodišče uvidi, da je država s svojo podnebno politiko kršila človekove pravice svojih državljanov.

Zavedanje, da gre za krizo 

"Švedska podnebne krize nikoli ni obravnavala kot krizo," je dejal Anton Foley, predstavnik mladinske pobude Aurora, ki je pripravila in vložila tožbo. "Švedska ne izpolnjuje svoje odgovornosti in krši zakonodajo," je povedal po poročanju NBC News. Tožbo so vložili v času, ko znanstveniki opozarjajo, da se zmanjšujejo možnosti za omejitev segrevanja ozračja.  Na nedavni podnebni konferenci Združenih narodov v Egiptu v začetku meseca so voditelji poskušali ohraniti ta cilj, vendar niso okrepili pozivov k zmanjšanju emisij ogljika.

Druga aktivistka, Ida Edling, je dejala, da Švedska "izvaja podnebno politiko, za katero je jasno, da bo v prihodnosti prispevala k podnebni katastrofi," poroča NBC News. 

Kaj je o tem povedala Thunberg?

Mlada aktivistka Greta Thunberg ni ostala zavita v tišino, temveč se je oglasila na Twitterju in zapisala: "Smo 636 mladih, ki tožijo švedsko državo zaradi nezadostnih podnebnih ukrepov," je zapisala in dodala: "Ko država izvaja podnebno politiko, ki ogroža naše človekove pravice, krši zakon."

Kasneje je na Twitterju delila tudi opomnik: "Ljudje na oblasti ne potrebujejo konferenc, pogodb ali sporazumov, da bi začeli resnično ukrepati na področju podnebja. Začnejo lahko že danes.Ko se zbere dovolj ljudi, se bodo spremembe zgodile in dosegli bomo lahko skoraj vse. Namesto da iščete upanje, ga začnite ustvarjati," je zapisala. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ