D. D. | 2. 8. 2023, 13:23

Grozljiv prizor pred urgenco na Braču: ljudje kričali, zdravstveni delavci pa nič

Profimedia/fotomontaža

Hrvaško je pretresla zgodba mladeniča, ki mu ni želel nihče pomagati. In to na urgenci!

Slobodna Dalmacija je objavila fotografijo mladeniča, ki nemočen leži pred urgenco v Supetarju na otoku Brač, hkrati pa razkrila, da se za vsem skupaj skriva naravnost osupljiva zgodba o nedopustnem ravnanju tamkajšnjega zdravstvenega osebja. Nesrečni fant naj bi tam ležal več ur, pomagati pa mu ni želel nihče! "Lahko si le predstavljamo, kako je bil videti celoten prizor v živo ..." so komentirali dogodek, ki se je zgodil v soboto med 18. in 20. uro.  

Zdravstveno osebje se na krike prisotnih ni oziralo. (Fotografija je simbolična)

Zdravstveno osebje se na krike prisotnih ni oziralo. (Fotografija je simbolična)

Profimedia

Težave s srcem

Nad prizorom je bila še kako ogorčena tudi Američanka, ki je svoje občutke delila z javnostjo. "Niso normalni, mladenič s srčnimi težavami je čakal več ur v vročini in celo ležal pred stavbo, ne da bi ga kdo sploh pogledal," je povedala 60-letnica in dodala, da naj bi imel mladenič težave s srcem. Tožil je zaradi bolečin v prsih in težav z dihanjem. "Rekla sem mu, naj gre pred mano k zdravniku, a so bili dežurni do njega nesramni. Dejali so nam, da nihče ne sme noter, dokler se ne odločijo, kdo bo vstopil in kdaj," je pripovedovala. Povedala je še, da so bili prisiljeni čakati zunaj, v vročini. Zato so se skrili pred žgočim soncem in čakali zunaj pod drevesom. 

Ker so se v nekem trenutku naveličali stati zunaj, so šli nazaj v čakalnico, kjer so bili še trije ali štirje ljudje. "To ni čakalnica, to je majhna soba v bližini klimatske naprave in res ni normalno, da bolni ljudje tam čakajo in stojijo blizu drug drugega. Nimajo niti hladne vode ali vsaj hladilnika z vodo, ki so na voljo v številnih centrih za nujne primere po vsem svetu," je svoje vtise strnila Američanka. 

"Bolan je, lahko umre"

Čez nekaj časa se je zamenjalo osebje in mladenič je spet potarnal, da potrebuje pomoč.  Po besedah očividke naj bi mu nesramna uslužbenka agresivno odgovorila, da ona odloča, kdo bo vstopil, poročajo hrvaški mediji. Fantu se je stanje vidno slabšalo, zato je potrkal na vrata, da bi spet opozoril nase, a vse, kar je dobil, je bilo kričanje: "Nisem zdravnik!"

Čez nekaj časa naj bi reševalno osebje odšlo skozi vrata, čakajoči pa so hkrati začeli kričati, naj že enkrat pomagajo fantu, ki ima težave s srcem. "Bolan je, lahko umre," so po pisanju hrvaškega medija kričali prisotni. Toda reševalno osebje se ni oziralo nanje … 

Čez nekaj časa naj bi reševalno osebje odšlo skozi vrata, a obolelemu niso želeli pomagati.

Čez nekaj časa naj bi reševalno osebje odšlo skozi vrata, a obolelemu niso želeli pomagati.

Profimedia

Američanki je bilo dovolj čakanja, zato se je odločila, da gre v lekarno po zdravilo brez recepta in da bo tam razložila, kaj se dogaja na urgenci. Ko je prišla nazaj, obolelega mladeniča ni bilo več pred urgenco, zato ni znano, kaj se je med tem časom dogajalo z njim. 

Kot še navaja Slobodna Dalmacija, so za komentar prosili direktorja reševalne službe Splitsko-dalmatinske županije, dr. Lea Luetića, a odgovora še niso dobili. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol