12. 4. 2022, 17:49 | Vir: STA

Zelenski: "Zabeleženih je bilo več sto primerov posilstev, tudi mladih deklet in otrok"

Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je razkril grozovita dogajanja, ki so jih na vojnem območju zagrešili ruski vojaki. 

"Večje groze si ni mogoče zamisliti"

V videonagovoru litovskemu parlamentu je Zelenski povedal tudi, da so bili žrtve spolnih napadov celo majhni otroci. "Na območjih, od koder so se umaknili okupatorji, se nadaljuje odkrivanje in beleženje vojnih zločinov, ki so jih zagrešili ruski vojaki," je dejal Zelenski. "Vsak dan odkrivamo nova množična grobišča. Zbirajo se pričanja, na tisoče žrtev, na stotine primerov mučenj. Trupla odkrivamo v kleteh in jarkih. Zabeleženih je bilo več sto primerov posilstev, tudi mladih deklet in otrok, celo dojenčka," je dodal.

Litovski predsednik  je v odzivu na te navedbe dejal, da si večje groze sploh ni mogoče zamisliti.

Organizacije za človekove pravice na podlagi pričanj žrtev opozarjajo, da se posilstva v Ukrajini uporabljajo kot "orožje". AFP navaja Ukrajinko, ki je povedala, da sta jo ruska vojaka napadla, potem ko sta izvedela, da je njen mož v vojski.

Zelenski nadaljuje s pozivi Zahodu

Zelenski je sicer v nagovoru litovskemu parlamentu mednarodno skupnost znova pozval, naj pomaga njegovi državi pri obrambi proti ruskim silam. Poleg tega je EU spet pozval, naj se odpove ruskemu plinu, s prihodki od katerega Moskva financira vojno v Ukrajini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord