R.S. | 29. 8. 2023, 10:14

Vsega imajo dovolj: domačini želijo nagnati turiste, blokirali so jim celo razgled na Alpe

Profimedia

Našim severnim sosedom je prekipelo. 

Številni Avstrijci so nezadovoljni nad množicami turistov, ki prihajajo v mesto Hallstatt. Okoli sto prebivalcev Hallstatta je pred dnevi 15 minut protestno blokiralo predor, po katerem v mesto prihajajo turisti. Domačini želijo omejiti število tujcev, prav tako pa želijo prepovedati prihod avtobusov po 17. uri, poroča BBC.

Nezadovoljni so nad prometnimi zamaški in težavami s parkiranjem. Množica turistov ni navdušila niti župana Alexandra Scheutza"Nihče ne more obvladati takšne množice. Hallstatt je premajhen za toliko ljudi, ki prihajajo." 

Domačini so nezadovoljstvo pokazali že maja letos, ko so na priljubljeni točki za fotografiranje postavili veliko leseno ograjo, ki je onemogočala pogled na Alpe. Pozneje so ograjo razstavili in postavili tablo, ki poziva k spoštljivem odnosu do domačinov. 

Hallstatt je uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Ima slikovite hiške, jezero, cerkev Pfarrkirche in starodavni rudnik soli. Mesto je priljubljeno tudi med azijskimi turisti, ker se je pred leti pojavilo v priljubljenem južnokorejskem filmu. Na Kitajskem so tudi zgradili repliko mesta. 

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol