9. 4. 2024, 13:25 | Vir: STA

Se bo Izraelu in Hamasu uspelo dogovoriti o premirju? Palestinski islamisti trdijo, da Izrael ostaja trmast

Profimedia

Medtem, ko se državi s polžjo hitrostjo pogajata prek posrednikov, v Gazi trpijo nebogljeni otroci.

Palestinsko gibanje Hamas je danes sporočilo, da Izrael v novem predlogu o prekinitvi ognja v Gazi ni odgovoril na nobeno od njihovih zahtev. Kljub temu dodajajo, da preučujejo predlog o premirju, ki bi po njihovem mnenju moralo biti stalno in vključevati umik izraelskih sil iz Gaze.

Hamas je v izjavi za javnost zapisal, da Izrael v pogajanjih ostaja trmast. Pogovori o premirju so čez vikend potekali v Kairu med predstavniki Izraela in posredniki iz Egipta, Katarja in ZDA. Kot so pisali egiptovski mediji, so se predstavniki Hamasa hkrati srečali s predstavniki tamkajšnjih varnostnih služb.

Vojna v Gazi je doslej terjala že več kot 33.000 življenj.

Vojna v Gazi je doslej terjala že več kot 33.000 življenj.

Profimedia

Pogovori prek posrednikov

Palestinsko islamistično gibanje je izkazalo hvaležnost posrednikom, a dodalo, da Izrael ni odgovoril na nobeno od njihovih zahtev. Kljub temu so se zavezali, da bodo predlog preučili in nanj odgovorili.

Sprti strani se prek posrednikov pogovarjata o sklenitvi premirja, ki bi ustavilo izraelsko ofenzivo, v kateri je bilo ubitih več kot 33.000 ljudi. Del morebitnega dogovora pa bo predvidoma tudi izmenjava izraelskih talcev ter palestinskih ujetnikov ter okrepitev dobav pomoči za Gazo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol