11. 2. 2024, 15:35 | Vir: STA

Hamas svari pred izraelsko ofenzivo v Rafi (svarilu so se pridružile tudi ZDA)

Profimedia

Napovedana izraelska ofenziva v mestu Rafa na skrajnem jugu območja Gaze bi ogrozila pogovore o izpustitvi talcev, ki so bili zajeti v napadih 7. oktobra lani, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočilo palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Mednarodna skupnost svari, da bi ofenziva na Rafo povzročila humanitarno katastrofo. V mestu blizu meje z Egiptom je trenutno okoli 1,4 milijona ljudi, kar je približno polovica celotnega prebivalstva območja Gaze. Večina se je v Rafo zatekla pred izraelskimi napadi v drugih delih Gaze, številni živijo zunaj ali v šotorih, v mestu pa je že zdaj pomanjkanje hrane, vode in medicinske oskrbe.

Hamas opozarja, da bi ofenziva v Rafi lahko zahtevala več deset tisoč žrtev. Tudi ZDA, ki veljajo za eno glavnih zaveznic Izraela, so sporočile, da ne podpirajo kopenske ofenzive v Rafi, in opozorile, da bi takšna operacija, če ne bo ustrezno načrtovana, povzročila katastrofo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob svarilih pred ofenzivo dejal, da bo izraelska vojska pred ofenzivo zagotovila varen prehod za civilno prebivalstvo. V odlomkih intervjuja za televizijo ABC News, ki so bili objavljeni v soboto, je še pojasnil, da Izrael glede umika civilistov iz Gaze pripravlja poseben načrt. Ob tem je omenil, da bi lahko kot varna območja za civiliste uporabili ozemlje severno od Rafe.

Profimedia

Ofenziva na Rafo bi bila del izraelskih povračilnih ukrepov na območju Gaze po napadu Hamasa oktobra lani, v katerem je bilo ubitih 1200 ljudi, borci Hamasa pa so zajeli talce. V izraelskih napadih je bilo po zadnjih podatkih oblasti v Gazi, ki je pod nadzorom Hamasa, ubitih najmanj 28.176 ljudi.

Po uradnih podatkih Izraela, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, je Hamas 7. oktobra zajel približno 250 talcev. V okviru dogovora o začasnem premirju z Izraelom je Hamas novembra lani izpustil 105 ljudi. Še štiri talce so izpustili pred začetkom premirja. Izrael trdi, da je 132 talcev še vedno na območju Gaze, 29 pa naj bi jih bilo mrtvih.

Ponovni pogovori za prekinitev spopadov so potekali v Kairu. Hamas je pri tem izrazil pripravljenost na prekinitev ognja, vključno z morebitno zamenjavo talcev za palestinske ženske in najstnike, ki so v izraelskih zaporih.

Izpustitev talcev, ki jih v Gazi zadržuje Hamas, je v soboto na ulicah Izraela zahtevalo več tisoč ljudi. Nekateri med njimi so zahtevali tudi odstop vlade izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sorodniki talcev so Netanjahuju očitali, da je prek mednarodnih posrednikov preprečil pogajanja s Hamasom.

Udeleženci shoda v Tel Avivu so zahtevali odstop vlade in pozvali k novim volitvam. Kasneje zvečer je več sto demonstrantov blokiralo nekaj glavnih cest v mestu, najmanj sedem protestnikov pa je bilo aretiranih. Podobne demonstracije so potekale tudi v Jeruzalemu in Haifi, kjer so zahtevali izpustitev talcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol