21. 1. 2024, 22:30 | Vir: STA

Hamas trdi, da je bil napad na Izrael nujen v boju proti njihovi okupaciji

Profimedia

V 16-stranskem poročilu so priznali nekatere napake, ki so se zgodile zavoljo kaosa, ki je nastal.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je objavilo poročilo, v katerem so zapisali, da je bil napad na južni Izrael 7. oktobra nujen v boju proti izraelski okupaciji palestinskih ozemelj.

Poročilo je prvi dokument Hamasa, izdan v angleščini in arabščini, ki zagovarja napad na južni Izrael 7. oktobra. V Hamasu so zapisali, da je bil napad "nujen korak in normalen odziv za soočenje z vsemi izraelskimi zarotami proti palestinskemu ljudstvu". Ob tem so se zgodile tudi napake, predvsem na račun "hitrega propada izraelskega varnostnega in vojaškega sistema ter kaosa, ki je nastal na mejnih območjih z Gazo". 

Profimedia

Hamas je v poročilu pozval k "takojšnjem prenehanju izraelskega obstreljevanja in zločinov etničnega čiščenja, ki jih Izrael izvaja nad celotnim prebivalstvom Gaze" in zavrnil vsakršno mednarodno pobudo, ki bi določale povojno prihodnost v Gazi.

"Poudarjamo, da imajo Palestinci sposobnost, da se sami odločajo o svoji prihodnosti in se organizirajo," so še zapisali. Prepričani so, da nihče na svetu nima pravice, da se odloča o njihovi prihodnosti.

Hamas je 7. oktobra lani napadel območja na jugu Izraela, pri čemer je umrlo okoli 1200 ljudi, zajeli pa so tudi 250 talcev. Izrael se je na napad odzval z vojno proti Hamasu na območju Gaze, ki je terjala že najmanj 25.105 smrtnih žrtev, več deset tisoč pa je ranjenih. Konec novembra so v okviru začasnega premirja izvedli več izmenjav talcev in palestinskih ujetnikov. Trenutno je v enklavi še okoli 135 talcev, pri čemer izraelske oblasti domnevajo, da jih je okoli 25 mrtvih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol