23. 11. 2023, 16:58 | Vir: STA

Znano, kdaj bodo začelo veljati štiridnevno premirje, prvo bo izpuščenih 13 oseb

Profimedia

Ob posredovanju Katarja, Egipa in ZDA sta se Izrael in Gaza dogovorila za štiridnevno premirje.

Štiridnevno premirje v Gazi bo stopilo v veljavo v petek ob 7. uri po lokalnem času oziroma ob 6. uri po srednjeevropskem času, ob 16. uri po lokalnem času pa bo sledila prva izmenjava talcev in zapornikov, je danes sporočilo katarsko zunanje ministrstvo. Informacijo je kasneje potrdilo tudi palestinsko gibanje Hamas.

"Prekinitev ognja se bo začela v petek ob 7. uri, prva skupina zajetih civilistov pa bo predana isti dan ob približno 16. uri," je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci v Dohi dejal predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed al Ansari.

Pojasnil je, da bo v sklopu prve izmenjave talcev, ki jih je zajel Hamas, osvobojenih trinajst žensk in otrok. "Nato bo vsak dan v izmenjavo talcev in ujetnikov vključeno določeno število civilistov, ki bo v skladu z dogovorom v štirih dneh skupaj doseglo 50," je dodal.

Profimedia

Izrael in Hamas sta se namreč ob posredovanju Katarja, Egipta in ZDA nedavno dogovorila za štiridnevno premirje, med katerim naj bi izpustili najmanj 50 talcev, ki jih je palestinska skupina zajela v napadih na Izrael 7. oktobra. "Upamo, da se bodo s tem humanitarnim premirjem začela okrepljena prizadevanja za trajno premirje," je še dodal al Ansari.

Uro začetka veljavnosti premirja, popolno ustavitev vojaških dejavnosti za obdobje štirih dni in dogovor o izpustitvi 50 talcev je po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdilo tudi oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigade Ezedin al Kasam. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok ter dovolil dostavo več humanitarne pomoči v Gazo.

Spopadi med Izraelom in gibanjem Hamas, ki upravlja območje Gaze, so izbruhnili 7. oktobra, potem ko so Hamasovi borci v Izraelu ubili 1200 ljudi ter zajeli približno 240 talcev. Izrael se je odzval s silovitim obstreljevanjem Gaze in kopensko ofenzivo, v kateri je bilo ubitih več kot 14.100 ljudi, izraelske sile pa so z bombardiranjem uničile večino območja Gaze.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol