20. 2. 2024, 21:14 | Vir: STA

Policisti stopili na prste zloglasni hekerski skupini, ki je od svojih žrtev izsilila kar 111 milijonov evrov

Profimedia

Policiji je uspelo vdreti v omrežje hekerjev in prevzeli nadzor nad njihovo infrastrukturo.

Mednarodna preiskovalna operacija pod vodstvom organov pregona Velike Britanije in ZDA je razbila najbolj škodljivo kibernetsko kriminalno skupino na svetu, so dejali britanski in ameriški uradniki. Mreža naj bi bila povezana z rusko skupino LockBit, ki je specializirana za izsiljevalsko programsko opremo.

Profimedia

Vdrli v omrežje hekerjev

LockBit in njegove podružnice so napadali vlade, velika podjetja, šole in bolnišnice. Povzročili so za več milijard dolarjev škode in od žrtev izterjali milijone dolarjev odkupnin.

Britanska Nacionalna agencija za boj proti kriminalu (NCA), ki v okviru operacije Cronos sodeluje z ameriškim preiskovalnim uradom FBI, Europolom in agencijami iz devetih drugih držav, je sporočila, da je prodrla v omrežje podjetja LockBit in prevzela nadzor nad njegovimi storitvami.

"Vdrli smo v omrežje hekerjev, prevzeli nadzor nad njihovo infrastrukturo in pridobili ključe, ki bodo žrtvam pomagali dešifrirati njihove sisteme," je novinarjem v Londonu povedal generalni direktor NCA Graeme Biggar.

Profimedia

Napadli več kot 2000 žrtev

Spletno stran podjetja LockBit, ki prodaja storitve, s katerimi lahko ljudje organizirajo kibernetske napade in zadržijo podatke, dokler ne prejmejo odkupnine, so prevzeli v ponedeljek zvečer. Ministrstvo za pravosodje ZDA je ob tem sporočilo, da so agencije v okviru operacije prevzele nadzor nad številnimi javno dostopnimi spletnimi mesti in strežniki, ki jih je uporabljal LockBit.

Biggar je dejal še, da je razbito kriminalno omrežje stalo za 25 odstotki vseh kibernetskih napadov v zadnjem letu dni. Po ameriških podatkih je LockBit od ustanovitve pred štirimi leti napadel več kot 2000 žrtev in od njih dobil za več kot 120 milijonov dolarjev (dobrih 111 miljonov evrov) odkupnin.

Med tarčami so bili med drugim tudi ameriški proizvajalec letal Boeing, britanska Kraljeva pošta in kanadska otroška bolnišnica.

Profimedia

V Rusiji velika koncentracija kibernetskih kriminalcev

Januarja 2023 so ameriški organi pregona ustavili operacijo izsiljevalske programske opreme Hive, ki je od več kot 1500 žrtev po vsem svetu izsilila približno 100 milijonov dolarjev (dobrih 92 miljonov erov). Od takrat je za največjo grožnjo veljal LockBit.

ZDA so danes objavile obtožnico proti dvema ruskima državljanoma, s čimer se je število Rusov, ki so jih obtožile v povezavi s programom LockBit, povečalo na pet. Ministrstvo za finance ZDA je v ločenem obvestilu sporočilo, da uvaja sankcije proti dvema osebama, povezanima s podjetjem LockBit, ki sta aktivno sodelovala pri napadih z izsiljevalsko programsko opremo.

Biggar je dejal, da je v Rusiji velika koncentracija kibernetskih kriminalcev in da ti pogosto govorijo rusko, vendar organi kazenskega pregona niso zaznali neposredne povezave med podjetjem LockBit in rusko državo. "V Rusiji očitno obstaja določena toleranca do kibernetskega kriminala," je dodal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord