26. 2. 2024, 14:56 | Vir: STA

Hrvaška se je z našo sosedo uspešno dogovorila, kjer bo potekala meja med državama

Profimedia

S postopkom razglasitve svojih con sta državi seznanili tudi Slovenijo.

Hrvaška vlada je v četrtek potrdila zakon o razmejitvi izključnih gospodarskih con med Hrvaško in Italijo. Z zakonom je dokončno potrdila sporazum o tej razmejitvi, ki sta ga zunanja ministra držav podpisala 24. maja 2022. S sprejemom zakona sta državi dokončno potrdili potek meje, je sporočilo hrvaško zunanje ministrstvo po seji vlade.

Profimedia

Začasna meja je postala trajna

S sporazumom sta državi za mejo potrdili že obstoječo črto razmejitve epikontinentalnih pasov na morskem dnu. S tem je začasna meja izključne gospodarske cone, ki jo je Hrvaška v Jadranskem morju razglasila na podlagi odločitve sabora iz 5. februarja 2021, postala trajna in končna razmejitvena črta z Italijo, je sporočilo zunanje ministrstvo.

Hrvaška je svojo izključno gospodarsko cono v Jadranskem morju uveljavila februarja 2022. Pred njo so to storile skoraj vse sredozemske države, tudi Italija, razen Grčije in Turčije. V skladu z mednarodnim pravom bi lahko izključna gospodarska cona segala do 200 navtičnih milj od obale, a ker je Jadransko morje ožje, je morala Hrvaška doseči še dogovor o razmejitvi z Italijo.

Bobo

Državi ne smeta prejudicirati pravic Slovenije

S postopkom razglasitve svojih con sta Rim in Zagreb seznanila tudi Slovenijo, ki v skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča pravice do razglasitve lastne izključne gospodarske cone nima.

Slovenska stran je na tristranskih srečanjih s Hrvaško in Italijo na delovni ravni o sodelovanju v Jadranu izpostavila, da razglasitve izključnih gospodarskih con Hrvaške in Italije ne smejo v ničemer prejudicirati pravic Slovenije, ki jih ima po mednarodnem in evropskem pravu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol