La. P. | 8. 8. 2023, 07:00

Radi dopustujete na otoku Krk? Ta kotiček z bogato zgodovino vas bo navdušil

Profimedia

Vas mika koktajl ali pica v objemu zgodovine?

Ob omembi starodavnega mestnega obzidja v hrvaškem obmorskem mestu verjetno najprej pomislite na mondeni Dubrovnik, ki tudi zaradi svoje intrigantne zgodovine, katere ostanek je med drugim njegovo veličastno mestno obzidje, vsako leto priteguje množice turistov.

A da bi uživanje na plaži združili z ogledom zgodovinskih znamenitosti, vam v resnici ni treba tako daleč. Izjemno dobro ohranjeno obzidje je namreč mogoče najti tudi v enem izmed krajev na hrvaškem otoku, ki je zaradi bližine Slovenije in idiličnih plaž prav na vrhu priljubljenosti med Slovenci.

Profimedia

Verjetno ste uganili: govorimo o Krku in o največjem mestu na tem otoku, mestu Krk. Ta ima takoj za Dubrovnikom in naseljem Ston na polotoku Pelješac najbolj ohranjeno obzidje na Hrvaškem.

Kamnito obzidje, ki je v celoti obkrožalo mesto, je nastajalo od prvega pa vse do petnajstega stoletja, njegove ostanke pa je še danes mogoče videti v prostorih lokala Volsonis, kjer se nahaja tudi najstarejši del mestnega obzidja.

Skupaj s tržnico Vela, edinim mestnim trgom na Krku, ki mu je uspelo ohraniti značilnosti trga vse do danes, je lokal, kamor turisti z velikim veseljem zavijejo na kavo, koktajl ali večerjo, v resnici tudi dragoceno arheološko najdišče. To je postalo povsem po naključju: ko sta lastnika hiše Maria Elena in Goran Stanić leta 1999 kupila objekt, nista imela pojma, kaj se skriva pod zemljo, vedela sta le za majhno klet v zadnjem delu hiše.

Klet je bilo potrebno očistiti in ker so bili vpleteni arheologi, so posumili, da bi se pod hišo lahko skrivalo še kaj več, kot je bilo vidno na prvi pogled. Po spletu okoliščin so se začela izkopavanja, ki so odkrila artefakte osupljivih razsežnosti.

Notranjost lokala Volsonis.

Notranjost lokala Volsonis.

Facebook/Volsonis

Koktajl, pica ... in arheologija

Volsonis najdete v samem središču mesta Krk, na naslovu Vela Placa 8. En del lokala se nahaja na zunanji strani mestnega obzidja, skozi ozek kamnit hodnik v obzidju pa se sprehodite do skritega dvorišča in notranjih prostorov lokala, kjer vas obkroža dvatisočletna zgodovina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Volsonis Official (@volsonis.official)

Lahko se preprosto usedete med ostanke obzidja in ob zvokih ambientalne žive glasbe v miru spijete pijačo, lahko pa se tudi sprehodite po starodavnih podzemnih hodnikih in vrtovih, kjer so bili najdeni številni nagrobniki in oltarji, med njimi oltar Venere, posvečen rimski boginji ljubezni.

Na enem od nagrobnih spomenikov je bilo vklesano tudi ime Volson enega od vladarjev Krka, po katerem je lokal Volsonis dobil svoje poimenovanje.

Če pa ste bolj razpoloženi za ples ob elektronski glasbi, ima Volsonis v podzemnih prostorih tudi ločen klub, ki začne obratovati po polnoči.

Facebook/Volsonis

Tempelj v trgovini

Volsonis sicer ni edina zanimiva lokacija v mestu Krk, kjer se turizem meša z zgodovino. V trgovini Memento, ki se prav tako nahaja v starem mestnem jedru, namreč lahko skozi stekleno dno opazujete ostanke starodavnega templja Venere. Po podatkih spletne strani Experience Krk gre za edini tempelj, posvečen boginji Veneri, na vzhodni strani Jadrana (od Grčije do Italije).

Trgovina Memento, v kateri lahko vidite ostanke Venerinega templja.

Trgovina Memento, v kateri lahko vidite ostanke Venerinega templja.

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol