R.S. | 21. 7. 2023, 19:00

Hrvaški otok, kjer živi zgolj ena oseba (nič ji ne manjka)

Profimedia

Obdaja ga osupljiva okolica, na njem pa že več desetletij uživa Hrvatica. 

Ste že slišali za Otok življenja? Gre za hrvaški otok, ki ga domačini imenujejo tudi Govan ali Života. Otok je porasel s sredozemskim rastlinjem, predvsem z oljkami in makijo. Nahaja se v južni Dalmaciji med polotokoma Klek in Pelješac.

Otok ima zelo majhno površino (0,011 kvadratna kilometra), kljub temu pa je bilo v preteklosti na njem zgrajenih 11 stavb. Nekoč je bila tam ladjedelnica, pa tudi letovišče za otroke. Nekateri objekti so bili namenjeni raziskovalnemu in znanstvenemu delu Inštituta za morske raziskave iz Splita, poroča Dnevnik.hr. 

V zadnjih sto letih je otok zamenjal več lastnikov. Sprva je bil v lasti družine Bandur iz Malega Stona, v tridesetih letih prejšnjega stoletja pa ga je kupil bogat bankir in ladjar Božo Banac iz Dubrovnika, ki je na njem zgradil hišo zase in za svoje goste. Po drugi svetovni vojni je otok postal last države. 

Danes na njem živi le ena oseba - Prospera Pavić, ki je na otoku preživela več kot 80 let. In ga ne namerava zapustiti. Uživa v miru in tišini, čudovitem razgledu na osupljivo okolico in občasnih obiskih svoje družine s celine.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol