M. P. | 20. 4. 2022, 17:06

Hrvaška poroča o GROMOZANSKI nadlogi: ribičem trgajo mreže

Slika je simbolična.

Profimedia

Preden odpotujete na prvomajski morski dopust, je dobro vedeti, da se v Istri in tudi v Tržaškem zalivu ubadajo s prav posebnim fenomenom. Kaj jih pesti?

Ribiči v Umagu in Savudriji se že dva meseca spopadajo z neverjetno velikimi meduzami. Te so v mnogih primerih tudi razlog, da se nekateri od njih zadnje čase niti ne podajo na odprto morje. "Izvlekli smo tono in pol teh meduz, česa takšnega res ne pomnim," je za Jutranji list povedal ribič Danilo Latin.

Ob tem je dodal, da jim zaradi njihove gromozanske teže – nekatere med njimi naj bi tehtale celo osem kil, razpadajo ribiške mreže, kar jim povzroča na tisoče kun škode. 

Sonia Sofia Trošt

Nihče še ne ve, kako bo poleti

O nevšečnosti so ribiči obvestili strokovnjake na Inštitutu za kmetijstvo in turizem v Poreču, k iskanju nadaljnjih korakov so povabili tudi Inštitut za raziskovanje morja iz Rovinja. Želijo si, da bi zaradi nastalih razmer, ki jim onemogočajo vsakodnevno delo, razglasili naravno katastrofo, piše Slobodna Dalmacija. Obrnili naj bi se tudi na Oddelek za kmetijstvo v Istrski županiji, s katerega so prejeli odgovor, da sami še nikoli prej niso naleteli na tak problem.

"Za vse nas je to nekaj novega, enako velja tudi za slovenske vode in vode italijanske dežele Furlanije Julijske krajine," je dejal istrski ribič. Ob tem hrvaški mediji tudi poročajo, da strokovnjaki z inštituta v Poreču ne vedo, kdaj in če se bo meduza umaknila do poletja.

Za kakšno meduzo gre?

Gre za meduze z imenom 'morska pljuča' (lat. Rhizostoma pulmo), sicer enega največjih prebivalcev Jadrana. Do zbiranja ogromnih jat teh meduz naj bi običajno prihajalo v spomladanskem času, a letošnje število jat in njihova velikost je res rekordna.

Klobučnjaki, ki so preplavili pristanišče v Trstu, so že pritegnili svetovno medijsko pozornost. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ