26. 5. 2022, 17:00 | Vir: STA

Hrvati imajo ob prevzemu evra številne pomisleke

Profimedia

Se še spomnite, kako so se spremenile cene kave in sladoleda, ko smo uvedli evre v Sloveniji?

Manj kot tretjina Hrvatov meni, da je Hrvaška pripravljena na uvedbo evra v začetku leta 2023, so pokazali rezultati zadnje raziskave. Velika večina se boji, da bo uvedba evra privedla do tihega povišanja cen.

"Cilj te raziskave ni širjenje panike, ampak to, da pomirimo državljane in jim damo podatke, ki jasno kažejo, da je uvedba evra za nas dobra, in spodbudimo vlado, da čim prej ukrepa, da bi pomirila državljane in bi ti brez težav sprejeli evro," je v sredo ob predstavitvi rezultatov povedala pobudnica raziskave, evropska poslanka Biljana Borzan.

V raziskavi, ki je potekala marca in aprila letos, so 805 anketirancev vprašali, ali je Hrvaška pripravljena na uvedbo evra v začetku leta 2023.

  • 29,9 odstotka se jih popolnoma ali v glavnem strinja s trditvijo,
  • 45,5 odstotka vprašanih se s tem sploh ali v glavnem ne strinja,
  • 24,7 odstotka pa jih je nevtralnih.

Vlada ne upošteva državljanov

Večina, 86,2 odstotka jih meni, da bo uvedba evra privedla do tihega povišanja cen. Prav tako jih večina, 83,2 odstotka meni, da bi poslovne subjekte, ki ne bodo pošteno preračunavali cen, morali postaviti na črno listo. Takšen ukrep pa je vlada zavrgla, kar Borzanova smatra kot prvi del problema. Drugi del problema je po njenem mnenju to, da vlada ni vključila potrošniških združenj in državljanov, "da bi vedeli, kaj nas čaka".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord