R.S. | 20. 10. 2022, 17:12 | Vir: STA

Hrvaški zdravniki z novo metodo zdravljenja do neverjetnega rezultata

Profimedia

Dva pacienta, na katerih so opravili poseg, so že v sredo brez zapletov in bolečin odpustili iz bolnišnice. 

V zagrebškem kliničnem centru Sestre milosrdnice so bolnikoma s karcinomom jeter z razvitimi metastazami z ireverzibilno elektroporacijo odstranili tumorje. Poseg so na Hrvaškem in v tem delu Evrope opravili prvič, njegova prednost pa je naravno odmiranje tumorjev, ki ne poškoduje zdravih tkiv. Poseg je zdravniška ekipa pod strokovnim vodstvom Luke Novosela opravila v torek.

Metoda, ki jo je uporabila, tumorje uničuje s posebnimi električnimi impulzi, ki povzročijo odmiranje celic brez tveganja za ostale zdrave dele v njihovi okolici.

Glavna prednost te metode je naravno odmiranje tumorjev, ki jih telo v roku šestih mesecev samo in v celoti razgradi ter zamenja z zdravim tkivom. Zaradi tega po posegu ni brazgotin na organih, je poudaril direktor KBC Sestre milosrdnice Davor Vagić. Dva pacienta, na katerih so opravili poseg, so že v sredo brez zapletov in bolečin odpustili iz bolnišnice.

Profimedia

Omenjena metoda bi bila lahko rešitev za terapijo tumorjev in metastaz globoko v jetrih, ki jih ni mogoče odstraniti s kirurškimi in drugimi metodami. Zelo pogosto jo uporabljajo tudi pri terapiji tumorjev na trebušni slinavki in prostati, ki so težko dostopni za klasične operacijske posege.

Poseg so spremljali tudi zdravniki iz držav iz regije, da bi se izobrazili o metodi in jo uvedli tudi v svoje zdravstvene ustanove, so še sporočili iz bolnišnice.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol