J. Z. | 30. 7. 2022, 14:31

Hrvati šokirani ugotovili: najhitrejša pot do Dubrovnika še vedno čez BiH

Profimedia

Naši južni sosedje so z veliko slovesnostjo predstavili projekt, ki naj bi jim olajšal pot na skrajni jug države. A zdi se, da so se pri tem nekoliko ušteli. 

Na Hrvaškem so v torek slovesno odprli Pelješki most. V času gradnje so hrvaški politiki obljubljali, da bo z izgradnjo mostu pot do Dubrovnika hitrejša, saj se turistom ne bo treba ustavljati na meji z BiH. 

A spletni zemljevid Google pravi, da je najhitrejša pot iz Zagreba do Dubrovnika po cesti še vedno prek Neuma, poroča Slobodna Dalmacija

Pot čez most daljša za 13 minut

Google ocenjuje, da bi za pot iz Zagreba do Dubrovnika čez Neum potovali šest ur in 16 minut, medtem ko naj bi za pot čez Peljšeki most potrebovali šest ur in 28 minut. 

Na pot so se podali tudi novinarji Slobodne Dalmacije, ki so ugotovili, da pred novim mostom nastajajo dolge kolone vozil, ki čakajo na plačilo cestnine.

Od Zagreba na jug Dalmacije so se odpravili po obeh poteh in sklenili, da je pot čez Neum še vedno hitrejša in enostavnejša. 

Most je projekt slovenskega inženirja

Most med mestom Komarna na kopenski strani in mestom Brest na polotoku je dolg 2404 metre in visok 55 metrov. 

Celoten projekt gradnje mostu in vpadnic s kopenske in pelješke strani je ocenjen na nekaj več kot 550 milijonov evrov, od česar je 357 milijonov evrov evropskih sredstev.

Gre za enega največjih infrastrukturnih projektov na Hrvaškem. Most je projektiral slovenski inženir Marjan Pipenbaher, gradbena dela je izvedla kitajska družba China Road and Bridge Corporation (CRBC).

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord