J. B./STA | 10. 1. 2023, 08:35

Huda ura v Kaliforniji: poplave odnesle petletnega fanta, ogroženi luksuzni domovi nekaterih največjih svetovnih zvezdnikov

Profimedia/fotomontaža

Ameriško zvezno državo Kalifornijo še naprej pestijo poplave, ki so doslej na zahodnem delu zahtevale že 14 življenj.

Poplavne vode so v ponedeljek odnesle petletnega fanta, ki ga še niso našli. Posebej prizadeto je mesto Montecito v okrožju Santa Barbara.

V mestu, kjer živijo tudi britanski princ Harry in soproga Meghan, Oprah Winfrey in igralec Rob Lowe, je šerifov urad v ponedeljek ukazal evakuacijo 10.000 prebivalcev, ker je obilno deževje prineslo do 2,5 centimetra padavin na uro.

V Montecitu je zemeljski plaz zaradi poplav leta 2018 terjal 23 življenj in uničil več kot 100 hiš. To bogato območje Kalifornije je znano tudi po pogostih gozdnih požarih. Največji doslej je leta 2008 tam uničil 210 hiš, zadnji velik pa je bil požar Thomas leta 2017.

Evakuacije 32.000 ljudi, ki živijo blizu reke, so ukazali tudi v okrožju Santa Cruz, kjer je reka San Lorenzo tik pred tem, da poplavi. Okrog 20 centimetrov deževnih padavin pričakujejo celo južno pri Los Angelesu.

Prenevarno za potapljače

V mestecu Paso Roblez 200 kilometrov severno od Montecita je ženska v ponedeljek zjutraj peljala poltovornjak po cesti, ko jo je ujel hudournik. Mimoidoči so jo uspeli potegniti na varno, njenega petletnega sina pa je voda potegnila skoti okno in v reko. Iskanje so po sedmih urah prekinili, ker je bilo prenevarno za potapljače.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ellen DeGeneres (@ellendegeneres)

Nesrečna Kalifornija je zadnje dni na zahodu pod udarom hudih dežnih neviht, večina države pa je še vedno ogrožena zaradi suše. Okrog Sacramenta je bilo v nedeljo brez elektrike 350.000 ljudi, v ponedeljek le še 35.000. Kriv je veter, ki je s hitrostjo 100 kilometrov na uro izruval drevesa in jih pometal v žice električnih daljnovodov. Eno od dreves je padlo na brezdomca in ga ubilo.

Predsednik ZDA Joe Biden je v ponedeljek za ogrožena območja Kalifornije razglasil izredne razmere, da olajša dostavo zvezne pomoči.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord