P. F. | 30. 10. 2023, 09:28

"Hudičev" komet usmerjen proti Zemlji, smo v nevarnosti?

Slika je simbolična.

Profimedia

Znanstveniki so sporočili, da se Zemlji približuje komet, ki je trikrat večji od Mount Everesta.

Eksplodiral je gromozanski komet v velikosti treh Mount Everestov, sedaj pa je na poti proti Zemlji. Imenujejo ga tudi "hudičev" komet. 

Medzvezdni ledeni komet, katerega uradno ime je 12P/Pons-Brooks, je izbruhnil že drugič v zadnjih štirih mesecih, pred tem se je zgodil julija. Britanska astronomska zveza je opazila ta nedavni izbruh, ker se je komet zdel znatno svetlejši zaradi odsevanja svetlobe s svoje kome - oblaka plina okoli njegovega centra.

Znanstveniki so komet prvič zapazili leta 1812, kasneje pa so ugotovili, da se na nebo vrača vsakih 71 let. Na njem se pojavljajo neredni izbruhi, nihče pa zagotovo ne ve, zakaj do njih pride. Načeloma se izbruhi zgodijo, ko se v kometu nabere večja količina plina in ledu, kar povzroči njegov vžig, podobno kot pri eksploziji zamrznjene pločevinke kokakole. Posledično se sprošča ledeni material kometa skozi velike razpoke v jedru.

V tem posebnem izbruhu je koma kometa dobila nenavaden videz, ki je spominjal na "rogove", kar je znanstvenike asociiralo na demonični izgled. Nekateri znanstveniki so obliko primerjali tudi z vesoljsko ladjo Millennium Falcon iz serije Vojna zvezd.

Komet pa na srečo za nas ne predstavlja nevarnosti, saj bo Zeljo obšel z varne razdalje. Najbližje nam bo 2. junija naslednje leto, ampak bo od nas še vedno oddaljen za privližno 232 milijonov kilometrov. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord